Les comarques gironines han perdut 1.300 Maria en els darrers quatre anys. Durant el 2018, Maria o María es manté, un any més, com el nom més freqüent a la demarcació, amb 10.892 gironines que s'ho diuen, si bé ha anat perdent pistonada en els darrers anys, passant de les 12.204 dones del 2014 a la xifra actual, amb 1.312 persones menys, segons les darreres estadístiques de noms i noms cognoms que acaba de publicar l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat).

Així, de cada miler de dones que hi ha a la província, més de 14 es diuen Maria. Més de la meitat, 6.446, van néixer abans dels anys 70 i, malgrat que els darrers anys s'ha situat entre els més escollits per les famílies gironines per posar nom a les nenes acabades de néixer, només 513 Maria o María van néixer entre el 2010 i el 2018, segons les dades de l'Idescat.

I si Maria repeteix des de fa anys al capdavant del rànquing onomàstic, també ho fa el segon de la llista, Jordi, amb 10.008 persones que el porten, i els cognoms, amb García, Martínez i Rodríguez com a més freqüents entre la població gironina.

Les estadístiques de noms de la població assenyalen que, per darrere de Maria o María, Montserrat, Maria del Carmen, Marta, Núria o Nuria són les denominacions més comunes entre les dones de Girona, i a continuació vindrien Anna, Carmen, Laura, Cristina i Maria o María Teresa.

Pel que fa als homes, pràcticament 26 de cada mil gironins es diuen Jordi, una denominació que es manté força estable en els darrers anys, ja que el 2018 només n'hi ha 35 menys que el 2014.

Més del 30% dels Jordis de Girona van néixer entre el 1970 i el 79, 1.785 són de la dècada dels 60 i 1.858 de la generació dels anys 80. A partir de llavors, Jordi ha baixat del miler de nens amb aquest nom nascuts en cada dècada, i entre el 2010 i 2018, només 330 infants han rebut el nom del patró de Catalunya.

El segon nom més comú entre la població masculina és José, amb 8.804, i per darrere venen Josep, Antonio, Joan, Juan i David. Francisco, Marc i Manuel tanquen el top 10 segons l'estadística del 2018.

Més del 97% de Marcs -un nom que, des de fa lustres, lidera la llista de més posats tant a les comarques gironines com al conjunt de Catalunya- que resideixen a la demarcació són nascuts després de l'any 70.

García, el cognom més comú

Pel que fa als cognoms, a les comarques de Girona hi resideixen 12.368 persones que tenen García de primer cognom -és a dir, setze de cada mil habitants de la demarcació- i 13.013 com a segon.

Així mateix, 8.631 ciutadans tenen Martínez de primer cognom i 8.780 de segon, segons les dades de l'Idescat, que es basen en les xifres de la població que resideix a Catalunya amb data 1 de gener del 2018 i que no distingeixen els accents.

El rànquing continua amb Rodríguez, López, Sánchez o Fernández són els altres cognoms que es poden trobar més habitualment a la demarcació, per davant de Pérez, Gonzales, Gómez o Ruiz.

Vila, Moreno, Martín, Jiménez o Muñoz també són noms de família especialment comuns a les comarques gironines.

Les estadístiques de la província de Girona no són gaire diferents dels resultats de tot Catalunya. Segons les dades de l'Idescat, José i Antonio són els noms més abundants d'home al conjunt de les comarques catalanes l'any 2018, per davant de Francisco, Jordi o Manuel, mentre que Maria o María i Montserrat ho és en el cas de les dones, seguits de María del Carmen, Carmen, Marta i Núria o Nuria.

Tampoc hi ha gaire diferència amb els cognoms, perquè els quatre primers del rànquing són García, Martínez, López i Sánchez. Excepte Rodríguez, igual que els resultats gironins.