Metges de Catalunya, el sindicat mèdic majoritari, ha convocat una vaga de cinc dies de facultatius en l'atenció primària de l'Institut Català de la Salut (ICS) per denunciar el deteriorament del sistema de salut públic als ambulatoris. La protesta serà del 26 al 30 de novembre en forma d'aturada general i estan cridats a secundar-la els metges de família, pediatres, odontòlegs i ginecòlegs dels CAP de la institució, que gestiona 26 equips d'atenció primària de Girona.

Ho ha explicat en roda de premsa el portaveu i secretari del sector d'atenció primària de l'ICS del sindicat, Óscar Pablos, que ha lamentat que hi ha una degradació de les condicions en què treballen. "Hem de fer veure a l'administració que és absolutament imprescindible la priorització urgent de recursos cap a l'atenció primària", ha reblat.

Ha atribuït aquesta situació a la pèrdua de 920 professionals des de 2010 i a una baixada del 30% del poder adquisitiu dels metges, el que ha dut a no cobrir algunes baixes i a que hagin d'atendre més pacients en menys temps. "Cada vegada hi ha més companys que han d'agafar la baixa per les condicions en què estan fent la seva feina", ha dit.

Ha lamentat que l'administració aposta per un model de treball quantitatiu, en lloc de qualitatiu, sense respectar el temps que cal per valorar la situació del pacient. "Aquest model ens està fent emmalaltir, està esgotant els professionals", i repercuteix en la atenció als pacients.

La portaveu de pediatria Ana Roca ha afirmat que hi ha una falta del 30% de pediatres en l'atenció primària, i que es donen casos de fins a 15 pacients al mateix moment, al que el president d'atenció primària de l'ICS de Metges de Catalunya, Javier O'Farril, ha afegit que són necessaris 12 minuts per persona, una de les peticions que faran a la vaga.