La seu del Consell Comarcal del Pla de l'Estany, ubicada a Banyoles, va acollir ahir el Consell d'Alcaldes de la comarca que es realitza periòdicament cada tres mesos, on assisteixen els onze batlles del territori per exposar diferents temes compartits, com és el cas dels pressupostos en la darrera sessió. La jornada d'ahir, que va començar a tres quarts de nou del vespre, va tenir un afegit especial i és que el president de l'Associació Catalana de Municipis (ACM), David Saldoni, va assistir a la trobada amb la voluntat de presentar els objectius de l'entitat i alguns temes que afecten Catalunya que actualment estan en el punt de mira, com ara la problemàtica de la gestió de la nova llei de menjadors o l'acollida demenjadors menors no acompanyats. Respecte a la darrera qüestió, l'ACM recalca que «el conjunt del país ha de ser corresponsable amb la Generalitat per poder acollir i donar oportunitats a tots els menors no acompanyats que arriben d'arreu del món».

El president de l'ACM, David Saldoni, subratlla que la intenció d'assistir al Consell d'Alcaldes del Pla de l'Estany és per explicar «la importància de l'entitat que agrupa gairebé tots els municipis de Catalunya i que vol ser la veu de tots els pobles, sobretot dels més petits». Entre altres qüestions, Saldoni va diferenciar tres grans objectius. En primer lloc, va incidir en la formació: «Estem treballant molt fort perquè els electes de Catalunya estiguin formats». En segon lloc, el president va ressaltar que l'ACM se solidaritza com a central de compres agregada dels municipis de Catalunya per aconseguir preus més assequibles de serveis com l'electricitat, les assegurances, el gas natural o el manteniment dels ascensors sobretot per a pobles petits que tenen més dificultats, a banda de facilitar la contractació per part dels ajuntaments. Per acabar, l'ACM actua com a lobby de la Generalitat, essent «l'interlocutor de totes les polítiques que aquesta fa arreu del país», diu Saldoni.

Temes sobre la taula

Pel que fa a qüestions que la Generalitat té sobre la taula, Saldoni va destacar l'esforç que han d'exercir totes les administracions per oferir acollida i integració a l'augment de menors que arriben. També va abordar qüestions com la Renda Garantida de Catalunya, la Llei de Territori que ha de pretendre ordenar l'espai i el paisatge, i la gestió de la nova normativa pel que fa a la llicència de menjadors. Saldoni no va avançar res d'aquest darrer punt a l'espera d'una reunió la setmana vinent.