Metges de Catalunya (MC), el sindicat mèdic majoritari, ha convocat una vaga de cinc dies de facultatius en l'atenció primària de l'Institut Català de la Salut (ICS) per denunciar el deteriorament del sistema de salut públic als ambulatoris. La protesta està prevista del 26 al 30 de novembre en forma d'aturada general i estan cridats a secundar-la 624 professionals gironins, entre metges de família, pediatres, odontòlegs i ginecòlegs de la vintena d'equips d'atenció primària que l'empresa pública gestiona a Girona i que presten servei a prop de 460.000 persones, és a dir, el 66% de la població de la regió sanitària.

Metges de Catalunya va presentar ahir a Inspecció de Treball i a l'ICS la convocatòria de vaga, tot denunciant que «el sistema sanitari català està a urgències, però l'atenció primària està a l'UCI», segons el secretari del Sector Primària ICS de Metges de Catalunya, Óscar Pablos, que va afegir que «hem de prioritzar el malalt de l'UCI i, per tant, considerem que ara mateix la prioritat és l'atenció primària».

Pablos va destacar que un dels principals motius per convocar la vaga és la «sobrecàrrega assistencial» i la «degradació de les condicions de treball» en el que, avisen, és una situació «insostenible». «Situacions que haurien de ser extraordinàries s'han convertit en ordinàries a l'atenció primària, com tenir programades dues, tres, cinc o deu visites en un mateix minut. Aquestes situacions són una manca absoluta de respecte cap als professionals i la ciutadania», va lamentar ahir.

«Si no tenim un temps mínim de reflexió com a metges, estem posant en risc el pacient i el mateix professional. Aquesta és una línia vermella que no pensem creuar i per això convoquem aquesta vaga», va dir.

Recuperar-se de les retallades

El sindicat reclama recuperar la plantilla mèdica anterior a les retallades, ja que assenyalen que entre el 2010 i el 2017 s'han perdut 920 places, passant de 6.645 a 5.725 professionals.

El sindicat també demana limitar l'agenda assistencial a un màxim de 28 visites diàries (23 presencials i 5 no presencials) i assignar un temps mínim de 12 minuts per visita presencial i 6 minuts per visita no presencial.

L'organització sindical exigeix fixar una ràtio màxima de pacients per professional (1.300 pacients per al metge de família; 1.000 per al pediatre i 8.800 per al ginecòleg) i que es compleixin els terminis legals de referència per a l'accés a les consultes d'atenció primària, especialistes i proves complementàries. Són 48 hores per a les consultes ordinàries programades; 30 dies de demora màxima per a les derivacions preferents i 90 dies per a les derivacions ordinàries.

També reclamen que s'ofereixin totes les places de formació sanitària especialitzada MIR disponibles a Catalunya i que es prioritzin les deficitàries d'atenció primària.

L'altra gran denúncia del sindicat és la pèrdua de poder retributiu, que estimen en un 30% des del 2010, i per això demanen recuperar les condicions de treball anteriors a la crisi i percebre la retribució del complement de carrera professional des de la seva concessió, sense ajornaments.