08 de novembre de 2018
08.11.2018
Diari de Girona

Satse arrenca a Girona la recollida de firmes per reduir els pacients per infermera

El sindicat busca adhesions per impulsar una ILP al Congrés per limitar les ràtios d'infermeria i acostar-les als estàndards europeus

08.11.2018 | 00:29
L'arrencada de la campanya, ahir a l'exterior de l'hospital Josep Trueta de Girona.

El sindicat d'infermeria Satse Catalunya va arrencar ahir a Girona una recollida de signatures per tirar endavant una Iniciativa Legislativa Popular (ILP) que fixi un nombre màxim de pacients que pot atendre cada infermera.

El text presentat pel sindicat proposa limitar el nombre màxim de pacient per cada infermera, ja que segons Satse «en aquests moments es constata que hi ha una manca» de professionals gràcies a un estudi que han encarregat, tal com explica un dels portaveus del sindicat a Girona, Àlex Ventura.

Aquest document fixa una mitjana de 5,74 treballadors per cada 1.000 habitants, una situació que deixa lluny la ràtio europea amb 8,8 professionals per cada 1.000 persones. Les dades a nivell de tot l'estat espanyol són lleugerament més baixes que les catalanes, ja que es queden a les 5,5 infermeres per cada 1.000 habitants.

Segons els treballadors, la situació acaba repercutint negativament en la qualitat del servei del pacient, ja que un sol professional ha d'atendre més persones.

Per aquest motiu, en el projecte de llei que presenta el sindicat, estableix que com a màxim enels hospitals catalans s'assignin sis pacients per cada treballador, tot i que es podria arribar a vuit en casos puntuals. La xifra queda ben lluny de l'obtinguda a l'estudi elaborat pel mateix Satse en què constata que a Catalunya,  cada treballador pot arribar a tenir 18 pacients en una sola planta d'hospital. El text també limita que cada treballador no superi els 1.500 habitants assignats en els centres de salut. Si aquesta llei s'aprova, l'estat espanyol seria el primer de tot Europa i dels primers en tot el món en limitar un nombre de pacients per cada treballador.

Segons el sindicat, la xifra límit de pacients per cada infermera s'ha mesurat a partir de criteris estrictament professionals que garanteixen la qualitat assistencial del col·lectiu.

Els treballadors consideren que aquesta proporció actualment es decideix segons cada comunitat autònoma i província vol i que, normalment, es prioritza l'estalvi econòmic per sobre de la qualitat.

Per tal que la ILP pugui debatre's en el Congrés dels Diputats, el sindicat ha d'aconseguir recaptar fins a 500.000 signatures i tenen temps per fer-ho fins el juliol. De moment, fins ara han anat recollint firmes dins dels centres de salut, però des d'ahir el sindicat ha engegat una campanya per demanar firmes a la gent del carrer.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit