Els agents de la Guàrdia Civil que van detenir a principis de juliol el regidor de seguretat de Portbou, Francisco Ábalos, per negar-se a identificar-se estan sent investigats per un suposat delicte de detenció il·legal. El regidor va denunciar els agents perquè considera que l'arrest «no tenia justificació» i que els guàrdies civils van fer servir «més força de la necessària». Inicialment, el Jutjat d'Instrucció número cinc de Figueres va arxivar la denúncia però fiscalia i acusació particular van recórrer la decisió. Paral·lelament, el regidor va quedar absolt, ja que la sentència argumenta que negar-se a identificar-se no és un delicte i l'enfrontament no va ser suficientment greu com per ser un delicte de resistència a l'autoritat.

L'Audiència de Girona ordena reobrir la investigació per un suposat delicte de detenció il·legal (i possible delicte de lesions) contra els agents de la Guàrdia Civil que el 7 de juliol passat van detenir el regidor de Seguretat de Portbou, Francisco Ábalos, per negar-se a identificar-se. L'Audiència estima el recurs interposat pel lletrat de l'acusació particular, Carles Monguilod, al qual es va adherir la fiscalia, i resol revocar l'arxiu dictat pel jutjat instructor. La interlocutòria subratlla que el jutjat va arxivar el cas sense practicar les diligències necessàries, tot i que la detenció «sempre que hagués estat duta a terme de la manera exacta que es descriu, resultaria potser innecessària».

Versió de la Guàrdia Civil

La Guàrdia Civil assegura que va detenir el regidor perquè va mostrar una actitud «hostil i agressiva» i els va «faltar el respecte de males maneres» quan els agents van intervenir en un incident previ «entre dues persones èbries i dos treballadors municipals». Segons la versió dels agents de l'institut armat, li van demanar al regidor que s'identifiqués «en tres ocasions» però ell s'hi va negar. En aquests moments, l'Audiència de Girona ordena reobrir el cas i prendre declaració als agents com a investigats.