Els robatoris amb força en domicilis segueixen a l'alça a les comarques gironines. En els primers nou mesos de l'any se n'han produït més de deu cada dia. La xifra escala fins a 2.733 casos, una dada que dista en un 30,7% dels que es van registrar entre el gener i el setembre de l'any passat, quan se'n van denunciar fins a 2.091.

Les dades formen part del balanç de criminalitat del Ministeri de l'Interior corresponent al tercer trimestre. El robatori amb força a domicili és un tipus de delicte contra el qual lluiten al màxim els cossos policials i els Mossos tenen entre les seves prioritats frenar aquests delictes a través del Programa Operatiu Específic d'Habitatge. A Girona en els últims mesos hi ha hagut degoteig de robatoris en domicilis. Sortosament en la majoria els lladres no han emprat la violència i no s'ha de parlar de robatoris violents com fa anys enrere.

De bandes que actuen a les comarques de Girona, la policia va al darrere d'algunes i també n'ha desmantellat en els darrers mesos. El juliol per exemple, els Mossos van fer un cop contra la banda dels lladres a qui es va batejar com a «runners». Aquests delinqüents anaven a robar en grups de tres i un d'ells els esperava en un cotxe a uns 30 quilòmetres on els altres dos anaven a trobar-lo a peu. Els investigadors els van relacionar amb 102 casos.

Ocupar i robar pisos a Girona

Aquest dimarts, els Mossos de la comissaria de Girona van fer una detenció destacada a la ciutat de Girona relacionada amb els robatoris en domicilis: van arrestar sis joves de 18 a 20 anys per ocupar un domicili i robar en dos pisos més del mateix bloc. Un d'ells a més, va ingressar a presó per la seva suposada implicació en un robatori violent comès durant les fires de Girona fet amb una defensa elèctrica.

Els fets van passar a tres quarts d'onze de la nit en un bloc de pisos del carrer Riu Fluvià de Girona, on els agents van rebre la informació que uns homes volien entrar en un pis. Quan van arribar els Mossos van comprovar que es tractava d'un bloc de pisos on durant la tarda del mateix dia ja havien denunciat un robatori en dos domicilis.

Mentre feien comprovacions, els agents van veure que sis homes acabaven d'ocupar un tercer pis que estava buit. Hi van trobar altres objectes del primer pis violentat. Arran dels fets, tots sis van quedar detinguts. L'endemà, els investigadors van trobar indicis que relacionaven un dels detinguts amb un robatori violent el 2 de novembre, durant les fires de Sant Narcís. Un dels lladres va efectuar diverses descàrregues amb una defensa elèctrica a una de les víctimes. Aquest arrestat a qui s'investiga també pel robatori violent, va passar a disposició judicial l'endemà i el jutge va decretar el seu ingrés a presó. La resta, han quedat en llibertat després de declarar.

Delictes sexuals a l'alça

Quant a la resta d'indicadors delinqüencials, destaca que els delictes sexuals segueixen anant a l'alça. El cas de La Manada i les campanyes que es fan des de les policies i de diversos organismes institucionals i associacions estan fent aflorar més casos. En global, els delictes contra la llibertat sexual han pujat un 23,2%, passant de 168 a 207 casos. A ressaltar hi ha que les denúncies per agressions sexuals amb penetració -violacions- s'han incrementat fins prop del 52%. La policia ha tractat 41 casos en els primers nous mesos de l'any, quan l'any passat en van ser 41.

La resta de delictes contra la llibertat sexual pugen un 17,7% i passen de 141 a 166 fets. Aquí hi entrarien, per exemple, les denúncies per abusos sexuals. Un dels casos de més ressò d'abusos és el del monitor de Salt -en presó provisional- que suposadament abusava de menors a qui feia classes en un centre d'arts marcials. Els altres dos fets destacats són el del menor que abusava de dones d'edat avançada a Olot, que va quedar en llibertat. I el del jove raper, també d'Olot -ha sortit de presó provisional- que està acusat d'abusar sexualment de cinc menors a Olot. De delictes de sang, els homicidis i assassinats arriben a cinc, i dels intents es passa de set a 12 casos.