La reacció del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat a l'emergència pe l'allau de menors migrants desemparats es concreta, ara, amb un pis d'acollida a Olot que ofereix 6 places. En paral·lel, la directora territorial, Marta Casacuberta, va informar que l'Ajuntament de Girona oferirà un servei per a joves en alt risc d'exclusió social, ja siguin extutelats o no, tal com va especificar. En aquest últim cas, el recurs s'adreça sobretot a nois sense referents familiars que, quan compleixen 18 anys, es veuen obligats a deixar els centres tutelats.

En conjunt, els serveis socials bàsics de les comarques de Girona rebran 25,2 milions el 2019, que s'afegiran als 24,4 d'enguany. Entre 2017 i l'any que ve el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies va concretar que s'hauran invertit més de 71 milions a Girona, una quantitat que inclou 22 per a equips bàsics d'atenció social, 15,1 per a l'atenció domiciliària, 5,5 per a projectes d'infància i adolescència, 1,6 per a programes de migracions i ciutadania i 4,4 per a joventut.

El conseller Chakir el Homrani va presentar ahir les actuacions previstes a Girona en matèria de serveis socials, programes sociolaborals i polítiques d'igualtat, que s'emmarquen en el contracte programa que el seu Departament i els municipis de més de 20.000 habitants i consells comarcals han signat per al període 2016-2019. De fet, El Homrani va informar d'una addenda per al 2018 i 2019, que a les comarques gironines «doblarà el pressupost per a Infància i Adolescència» i augmentarà un 30% la plantilla de professionals, de manera que passarà de 256 a almenys 338 (82 més). A nivell pressupostari, Casacuberta va especificar que suposarà un increment de 13,2 milions d'euros a Girona respecte de la previsió econòmica inicial. Una altra novetat remarcada pel conseller de cares a 2019 és «l'aposta pels Serveis d'Intervenció Socioeducativa», que respon a la creació d'una nova xarxa de menors que incidirà en la prevenció.

Pel conseller, «una de les apostes més importants a Girona» és la creació d'una xarxa pública d'atenció a infants i adolescents, de 0 a 18 anys, plantejada com «un model que superi els centres oberts», preventiva i col·laborativa amb les famílies.

En relació a la gestió de l'arribada d'infants i adolescents migrants sense referents familiars, Chakir el Homrani va afirmar que «és un repte que va més enllà de la Direcció General d'Atenció a la Infància i Adolescència i del Departament, és un repte de país en què mostrem en quin model de societat estem treballant». El conseller va reclamar una estratègia global i evitar que es tardi vuit mesos a regularitzar la situació administrativa d'un menor, un tràmit que és competència del govern de l'Estat.

En relació amb la sobreocupació del centre de menors La Misericòrdia de Girona denunciada per l'UGT, amb més de 50 joves quan té capacitat per 36 (informa ACN), el conseller es va remetre al fons de contingència de 30 milions aprovat per la Generalitat i va assegurar que «la qüestió no és econòmica, sinó de capacitat de generar places al mateix ritme que l'arribada de menors sols». El Homrani va remarcar que l'1 d'octubre ja s'havien superat els 3.000 menors migrants sols a Catalunya. «El sistema ha d'adaptar-se a una realitat per a la qual no estava preparat», va insistir.