Rachel Shock, veïna de Corçà des del passat mes d´agost, ha notat com a vegades la gent se la queda mirant pel carrer. El seu collet de capellà crida l´atenció, i sempre hi ha qui s´acosta a preguntar-li per què el porta. I ella, encantada de respondre: des de finals d´estiu és la reverenda de l´Església Anglicana de la Costa Brava, una comunitat nascuda l´any 2002 i que actualment organitza serveis religiosos dominicals a Madremanya, Pau, Penedes (prop de Llagostera) i Lloret de Mar. Un diumenge al mes a cada església. En aquests moments, la comunitat està integrada per més d´un centenar de membres -la gran majoria anglesos que viuen a les comarques gironines- que assisteixen no només a les celebracions sinó també a la resta d´activitats que s´organitzen, com ara dinars de germanor, concerts o mercats i fires. De fet, el proper 17 de novembre tenen una de les cites més importants de l´any: la Christmas Fair o Fira de Nadal, que tindrà lloc a La Sala de Corçà i on es podran trobar manualitats, regals, roba vintage, llibres de segona mà, menjar, decoració i qualsevol cosa que estigui relacionada amb el Nadal. Una tradició molt anglesa que tornaran a portar a la Costa Brava i on esperen rebre unes 400 persones, entre catalans i anglesos. L´esdeveniment està obert a tothom.

La història de l´Església Anglicana de la Costa Brava es remunta a l´any 2001, quan el reverend anglès Colin Levey, un cop jubilat, va venir a viure a les comarques gironines amb la seva esposa i aquí es va adonar que trobava a faltar oficiar missa, de manera que va començar a organitzar celebracions a casa seva, a Madremanya. Al cap d´un temps, el capellà catòlic del poble, Josep Maria Garcia, amb qui havia travat bona amistat, els va oferir poder fer les celebracions a l´església de Sant Esteve de Madremanya i va treballar per arribar a un acord amb el Bisbat de Girona. Però malgrat que la primera celebració oficial de missa anglicana a l´església de Sant Esteve s´havia de fer el diumenge de Pasqua de 2002, el reverend Levey va morir de forma sobtada. Davant de l´adversitat, però, la comunitat va tirar endavant i, després de molta feina i suport que els va fer arribar gent del Regne Unit, van aconseguir convertir-se en congregació oficial de la Diòcesi Anglicana d´Europa. Durant uns anys, la reverenda va ser Anne Jenkins, però es va jubilar l´any passat i per això a l´agost va arribar Rachel Shock.

La reverenda Shock havia treballat en diverses parròquies d´Anglaterra, la última de les quals a Nottingham. Quan el seu marit es va jubilar, la parella es va plantejar un canvi de vida i Shock va decidir enviar una sol·licitud per venir a treballar a la Costa Brava. A diferència del que passa amb l´església catòlica, en què cada Bisbat distribueix els seus efectius com més li convé, els reverends anglicans han de passar tot un procés de selecció quan volen treballar en una parròquia, enviant el currículum i havent de superar una entrevista de feina. Ella se´n va sortir i va obtenir el lloc de treball, de manera que a l´agost es va traslladar amb el seu marit a viure a Corçà. Al setembre va ser nomenada oficialment reverenda de l´església.

Ser dona i oficiar missa

Malgrat que Shock havia estat de vacances a Espanya, era la primera vegada que venia a la Costa Brava. Per això, assegura que tant per a ella com per al seu marit ha estat tot un repte: «Havia après una mica d´espanyol, però ha resultat que aquí poca gent el parla, i ara estem intentant aprendre català», assenyala. Tot i això, està molt satisfeta amb l´aterratge: «És una àrea preciosa, per això em sento doblement beneïda: vaig venir perquè la feina m´interessava, però ha resultat que la zona i la gent també són fantàstics», explica.

En aquests moments, la reverenda Shock oficia serveis dominicals a Madremanya, Lloret de Mar, Pau i Penedes, una petita capella prop de Llagostera i Romanyà de la Selva. L´església anglicana té un acord amb el Bisbat de Girona per poder utilitzar aquests temples per a fer-hi missa. El seu «enllaç» és mossèn Joan Solés, delegat episcopal d'Ecumenisme, i la reverenda Shock es mostra molt agraïda per la bona entesa que tenen: «Per sort, el Bisbat ens ha donat molt de suport i respecten que jo sigui dona i faci missa», explica, mentre recorda que no passa el mateix amb altres zones d´Espanya, on no sempre s´accepta que les dones puguin oficiar les cerimònies. En canvi, Shock defensa que dones i homes es complementen a l´hora de treballar, i igual que passa amb altres àmbits, com l´educació o la medicina, també és així en el món de la religió. «Uns i altres tenim habilitats diferents però complementàries, per això és bo que treballem plegats», assenyala. Ella mateixa, de fet, és conscient que aquí Catalunya crida l´atenció pel seu collet de capellà però ho aprofita per fer pedagogia: «A mi ja em va bé, perquè fa que la gent reflexioni i es pregunti: per què una dona no pot fer aquesta feina?», indica. La mateixa visió la comparteix Anny Linnell, membre també de l´Església Anglicana de la Costa Brava: «Està bé tenir una dona al capdavant perquè té una visió diferent, i sobretot està bé que vingui algú de fora perquè aporta una mirada nova», assenyala.

Més enllà de fer missa els diumenges, la reverenda Shock està ocupada tota la setmana: visitar els malalts a casa seva, conèixer la comunitat, escriure sermons, organitzar misses... aquest diumenge, per exemple, se celebra una de les més especials de l´any: la del Remembrance Day, en memòria als soldats morts en acte de servei. Una cerimònia especial, igual com poden ser les de Nadal o Setmana Santa, que atrau molta gent que habitualment no va a l´església.

La major part dels fidels són anglesos, tot i que a vegades també hi van alguns catalans i turistes que estan de vacances. Encara que no s´entenguin totes les paraules, les celebracions es poden seguir amb facilitat perquè s´assemblen molt a les catòliques. Però l´Església Anglicana de la Costa Brava no només es preocupa de la part religiosa, sinó que la vessant social també hi juga una part molt important. L´església ajuda els seus membres a estrènyer els seus laços com a comunitat i trobar-hi «amistat i suport», en paraules de la reverenda Shock.

Activitats durant tot l´any

Per això, es fan activitats que organitzen al llarg de l´any -dinars, concerts, pícnics, fires...- tenen una doble finalitat. Per una banda, volen ajudar a enfortir aquest sentiment de comunitat, però per l´altra, són necessaris per tal de poder finançar-se. Al contrari del que passa a Anglaterra, on l´Església Anglicana té una economia centralitzada que recull totes les aportacions i les reparteix entre comunitats, l´Església Anglicana de la Costa Brava s´ha d´autofinançar. Això vol dir que ha de ser la pròpia parròquia la que pagui la reverenda, el seu allotjament i el seu vehicle. «Aquí, bàsicament, si no et pots permetre un capellà, no el tens», assenyala Shock.

Per aquest motiu, organitzen nombroses activitats al llarg de l´any. La propera i més important tindrà lloc el 17 de novembre a Corçà: el Christmas Market o Fira de Nadal. Es tracta d´un esdeveniment ja consolidat, que va començar com una trobada a l´aire lliure, al jardí d´una de les fidels, però que des de fa tres anys es fa a La Sala de Corçà. La Fira estarà oberta a tots els públics de deu del matí a tres de la tarda i allà es podrà trobar qualsevol cosa relacionada amb el Nadal: manualitats, regals, menjar, roba, llibres, joguines... A més, també es farà una missa especial i hi haurà música nadalenca.

D´altra banda, també s´han organitzat misses especials de Nadal a Pau (2 de desembre), Corçà (15 de desembre), Lloret (16 de desembre), Penedes (23 de desembre), Corçà (24 de desembre) i també a Corçà el dia 25.