L'Ajuntament de GironaEl govern local preveu encabir-hi 26 llits, el doble dels que hi havia l'any passat, per tal que les persones que no tenen on dormir durant els mesos d'hivern trobin un lloc per combatre el fred. A més, la regidora de Drets Socials, Eva Palau, va concretar ahir que estan elaborant un «sistema per evitar les cues que hi havia» l'any passat de les persones que volien aconseguir un llit per dormir. Palau va assegurar que els assistents socials que fan el seguiment de les persones que viuen al carrer «els hi donaran una plaça» i d'aquesta manera faran «una adjudicació prèvia».

Aquesta segona ubicació que l'Ajuntament està estudiant està dins del mateix Barri Vell però compta amb «un espai més ampli». Això permetria augmentar la capacitat del local, després que Palau hagi reconegut que «l'any passat es va fer palès que les necessitats són més grans».

De fet, el local de les Sarraïnes va obrir el gener de l'any passat «amb dotze places» però quan l'hivern es va acabar «hi havia nits que hi dormien fins a 26 persones, fent encaixos», va admetre la titular municipal de l'àrea de Drets Socials. Per això, el nou edifici, que també és de titularitat pública, comptaria amb espai suficient per posar-hi 26 llits d'entrada. A més, Palau va remarcar que la nova ubicació tindria «més serveis» per tal de millorar les «comoditats» dels seus usuaris.

De tota manera, la regidora no sap si el nou local podria obrir abans de principis de desembre, la data que el govern gironí té previst obrir l'equipament al públic. Per això al llarg d'aquesta setmana arribaran a una decisió. En el cas que el nou edifici no estigui disponible, l'Ajuntament garanteix que es tornaria a utilitzar l'espai de les Sarraïnes.

Eva Palau va detallar que la ubicació d'aquest servei ha de ser, forçosament, un edifici dins del Barri Vell, a prop del Centre d'Acollida de la Sopa «per si cal fer alguna intervenció d'urgència».

Un nou sistema per no fer cues

Tant si aquest espai s'acaba traslladant o no, el govern també està preparant un nou «sistema per evitar les cues que hi havia, a vegades, des del migdia» per poder aconseguir un llit on dormir. Palau va destacar que aquestes cues eren una molèstia per als usuaris, per al centre i per als veïns.

Per aquest motiu, aquest any els serveis socials faran «una adjudicació prèvia» dels llits disponibles. La regidora va recordar que els assistents socials fan «un seguiment» a totes les persones que viuen al carrer a la ciutat de Girona. Durant aquest seguiment, els assistents els oferiran una plaça a les persones que creguin perquè hi vagin a dormir durant l'hivern.

De tota manera, la titular de Drets Socials va assegurar que posaran «uns requeriments» als usuaris que acceptin el llit. Aquelles persones que no hi vagin a dormir durant uns dies, perdran la plaça i aquells que provoquin molèsties, també. A més, sempre hi haurà «tres o quatre llits» disponibles «per a casos d'urgència».

Aquest espai representa un punt on les persones que viuen al carrer poden anar a dormir durant les nits més fredes d'hivern. L'Ajuntament de Girona va estrenar el local de les Sarraïnes el gener de l'any passat i el va tancar a la primavera, quan les temperatures van tornar a pujar. Aquest any preveu repetir la mateixa estratègia però l'obertura serà a principis de desembre.