La banyolina Isabel Vila va volar fins a la Xina fa uns dies per competir en el Mundial de curses de drons, el Fai World Drone Racing Championships, que va tenir lloc a la localitat xinesa de Shenzhen de l'1 al 4 de novembre amb participants d'arreu del món. Amb la puntuació que ha obtingut fins aleshores, va estar seleccionada per anar al Mundial de la Xina en la categoria femenina en què es va posicionar en el sisè lloc del rànquing mundial femení i com a millor pilot dona d'Espanya. L'esportista, de 44 anys, va començar a jugar fa tres anys i, des d'aleshores, ha anat cultivant aquest esport que «encara té poca afició, però que mica en mica va creixent», destaca. L'objectiu de les competicions és conduir el dron obtenint el millor temps.

Isabel Vila confessa que va començar jugant amb un dron el 2015 i, poc temps després, ja va atrevir-se a muntar-ne un de preparat per a curses. «Un dia vaig anar al Club Aeromodelisme Calella-Maçanet de Maçanet de la Selva i vaig trobar un noi amb un dron com el meu. Li vaig comentar que m'agradaria competir i em va introduir a l'equip Kdroners fins ara», recorda Vila.

La mateixa confessa que «qualsevol persona pot provar-ho, jo vaig començar de zero, no tenia cap material per fabricar un dron però a poc a poc vaig anar aconseguint tot el que era necessari, a banda de dedicar moltes hores de pràctica i entrenament». I és que ella mateixa dissenya i fabrica els seus propis drons. La banyolina explica que per fer les seves creacions, compra les peces a Internet o directament a alguna botiga. A banda de l'aparell, Vila subratlla que també és necessari portar ulleres per seguir la trajectòria de l'aparell volàtil, simulant que el conductor es troba a dins.

Vila va estudiar un curs de Formació Professional d'Informàtica de gestió i un curs de Ciències Físiques a través de la Universitat Nacional d'Educació a Distància (UNED). Des de fa 20 anys, treballa a la botiga Naf-Naf de Cornellà del Terri i compagina la feina amb les vint hores aproximades d'entrenament que dedica a la setmana, a banda dels campionats. L'esportista explica que per entrenar, «normalment vaig a un camp o a un petit bosc a uns quinze minuts de casa, comptant amb l'autorització del propietari de la finca. Si entreno amb els companys del meu equip, vaig a altres indrets de la província».

Trajectòria exitosa

La banyolina explica que aquest esport es pot comparar amb d'altres de motor o velocitat, com ara el motociclisme o la fórmula 1. Vila explica que no totes les competicions són iguals. En el cas del Mundial de la Xina, que va ser possible gràcies als resultats obtinguts a les Copes del Món de Sevilla i Itàlia, «s'han fet tres rondes classificatòries de tres voltes cadascuna. De les sis voltes totals, comptabilitzaven les tres voltes més ràpides fent una mitjana», descriu. A la competició hi van assistir cinc espanyols i Vila va quedar 84 d'un total de 128 pilots.

La banyolina confessa que pateix sordesa des de naixement, fet que no li representa un gran obstacle, ja que «tinc moltes facilitats amb la comunicació. Ara bé, quan comença la carrera m'han de tocar l'esquena mentre els altres pilots senten un senyal», afirma. L'esportista confessa que aquest esport és la seva passió. El seu objectiu és entrenar fort per «seguir lluitant per a les properes curses i per anar a un altre mundial, que en principi es farà d'aquí a dos anys, a banda de buscar espònsors que són essencials per continuar», apunta.