«El meu fill li encanta anar a la sínia, als autos de xoc i al làtigo», explica la Toñi. Avui han vingut a Fires amb en Miquel, el seu fill de 18 anys. Però en Miquel no pujarà a cap atracció, sinó que ve a alçar la veu i a dir ben fort: «vull pujar!», igual que la vintena de nois i nois que l'acompanyen. Tots ells, d'edats, dificultats i procedències diverses, han decidit fer pal·lès el seu malestar envers una activitat d'oci tan habitual com és anar a les fires i que alhora és tan inaccessible per a col·lectius amb mobilitat reduïda.

Així, la Devesa s'ha convertit durant una estona en el punt de trobada d'una protesta que ha encapçalat el Consorci Sant Gregori i l'associació Lluito per tu, i que ha recollit el suport d'organitzacions com MIFAS, i de diverses AMPAs de centres com el CEE Palau i el Joan Riu.

«En Miquel pot pujar a les atraccions perquè pot fer alguns passos i entre tots l'ajudem», explica la seva mare, la Toñi. En Miquel té 18 anys, però l'edat no és el barem que s'aplica a la resta de persones que gaudeixen de les fires. Al capdavall, la diversió no coneix edats. «Segurament, si res canvia, un dia ja no podrem ajudar-lo, i no podrà pujar enlloc», expressa.

L'Òscar ja es troba en aquesta situació. Té 42 anys i en fa cap a deu que no pot pujar enlloc. En Jaume, el seu pare, ja no el pot aixecar de la cadira de rodes i ara, per Sant Narcís, només es poden passejar per la Devesa i mirar-s'ho de molt a prop. «Potser no aconseguirem res amb aquesta protesta, però almenys se'ns farà una mica visibles», valora en Jaume.

Els firaires són una part implicada en aquest trencaclosques i alhora molt propera. «Sempre que venen nens amb dificultats els ajudem a pujar», asseguren diversos firaires consultats per aquest diari.

«Volem trencar barreres a tot arreu», ha exclamat David Vega, promotor d'una petició a Change.org que ha recollit 2.000 signatures i que presentaran al consitori. «L'any que ve ens veurem tots dalt de les atraccions i no pas aquí», ha reblat davant de la seixantena de concentrats. Tot seguit, la marxa s'ha iniciat des de la Rosaleda creuant la fira en direcció al Palau Firal.

La trobada ha reunit més gent de l'esperada, i tot i que els assistents en la majoria de casos han vingut empesos per la frustració, les consignes s'han fet en tot moment amb somriures ben dibuixats. A la Devesa han ressonat crits de nens, joves i adults que han dit «Volem pujar!», però al cap de poc la reivindicació ha canviat. Punys i mans s'han enlairat i la protesta ha esdevingut promesa: «Pujarem!», han assegurat.

«No hi ha cap parc d'atraccions a tot l'Estat que estigui ben adaptat a les necessitats d'aquests nens i nenes», explica en Manel, president de Lluito per tu. L'associació acull persones de totes les edats amb paràlisi cerebral i diferents nivells d'afectació motora. Per bé que diu que quan són petits encara se'ls pot ajudar a pujar, quan creixen la cosa canvia: «Les cadires de rodes són més grosses d'acord amb l'edat dels nanos. Arriba un moment que per motius de pes i d'infraestructura es fa impossible ajudar-los», subratlla.

Tot i que assegura fer-se al càrrec que adaptar totes les atraccions és molt complicat, creu que demanar-ne una no és fer-ne un gra massa: «Interpel·lem tant l'Ajuntament, els firaires i la societat per visibilitzar aquesta discriminació», expressa. «Aquests nanos tenen dret, igual que la resta, a poder passar-ho bé. És així de senzill!», rebla. I és que tot i que aquestes persones tinguin diferents tipus de dificultats cognitives, noten perfectament la frustració de no poder accedir a les atraccions i es queden amb les ganes de pujar-hi.

Un punt de partida

Aquesta problemàtica, però, es repeteix a tots els municipis del país. Marc Trayter, president del Consorci Sant Gregori i membre del Col·legi d'Advocats de Girona, explica que aquest és un punt de partida però que «tenim pressa».

La idea de convocar aquesta concentració sorgeix, assegura, de la «frustració i de la ràbia» de veure com mentre que a negocis i a espais públics s'ha avançat en la destrucció de barreres, les fires s'han quedat «encastades en el passat».

És per això que portaran aquesta demanda a la comissió dels drets de les persones amb discapacitats del Col·legi d'Advocats de Girona. D'altra banda, la demanda va aconseguir colar-se al balanç de Fires d'enguany de l'Ajuntament. La regidora Eva Palau va assenyalar que el consistori té la voluntat de potenciar la presència d'atraccions adaptades de cara a l'any vinent.