A les comarques gironines es van atendre més de 200 urgències per intoxicacions d'alcohol de menors d'edat en el darrer any, una xifra que es manté força estable des de fa anys. Si el 2017 van ser 212 els joves de menys de 18 anys atesos per un coma etílic, el 2016 havien estat 219 i el 2015, 215, segons dades facilitades per la consellera de Salut, Alba Vergés, en una resposta parlamentària. Segons les dades de Salut, que responen a una pregunta del PSC, assenyalen que l'any passat es van atendre 1.375 urgències per intoxicació etílica de menors a tot Catalunya i que prop de la meitat, 795, van ser a Barcelona.

Coincidint amb l'inici de la Setmana de Sensibilització sobre els Riscos del Consum d'Alcohol, que s'allargarà fins al 18, el Departament de Salut va recordar ahir que el consum d'alcohol és un important problema de salut pública, que incideix directament en qüestions com l'accidentalitat de trànsit o malalties digestives, cardiovasculars, oncològiques o infeccioses, i que cal evitar-ne la banalització, especialment entre els joves.

I és que segons les dades de Salut, gairebé un de cada deu catalans d'entre 15 i 64 (el 16% dels homes i el 3,5% de les dones) beuen alcohol cada dia i només un 9,1% (7% en homes i 11% en dones) es declara abstemi.

A més, gairebé el 6% de la població afirma haver-se emborratxat alguna vegada en els últims 30 dies i el 15% ha fet en l'últim mes un episodi del que es coneix com a binge drinking, binge drinkingés a dir, la ingesta de sis begudes alcohòliques en el cas dels homes i quatre en el de les dones en menys de dues hores.

És precisament entre les persones joves que aquestes formes de consum intensiu d'alcohol estan més esteses. Segons les dades de la Sub-direcció General de Drogodependències, un de cada cinc catalans d'entre 14 i 18 anys s'ha emborratxat en el darrer mes, sobretot el cap de setmana, i el 27,4% ha fet almenys un episodi de binge drinking durant l'últim mes. A més, en aquests episodis de consum intensiu d'alcohol, sovint es consumeixen també altres substàncies, especialment el cànnabis.

A més, al llarg de 2017, el 83% de les urgències relacionades amb el consum de substàncies ateses pel SEM van ser motivades per l'alcohol. Van ser 18.139 persones, l'equivalent a 50 persones al dia de mitjana, i representen el 2,36% del total de les emergències mèdiques.

Per últim, l'alcohol és la substància amb més demandes de tractament, tant a Catalunya com a les comarques gironines. Dels 1.352 nous casos que van atendre els Centres d'Atenció i Seguiment (CAS) de la Xarxa de Salut Mental i Addiccions de Girona el 2017, més de la meitat van ser per motius relacionats amb l'alcohol i tres de cada quatre demandants de tractament eren homes.

Treball amb els comerciants

Salut i els Mossos d'Esquadra han posat en marxa en els darrers mesos un programa pilot per conscienciar el comerç de proximitat del risc de vendre alcohol a menors. La iniciativa, que treballa amb el venedor per reduir l'accessibilitat dels joves a la beguda, ja funciona en onze municipis catalans, entre ells Platja d'Aro, Sant Feliu de Guíxols i Girona.

D'altra banda, Salut també ha desenvolupat un programa per prevenir els problemes relacionats amb el consum d'alcohol en persones ateses als hospitals, treballant estratègies de detecció precoç i d'intervenció breu, així com el maneig de la síndrome d'abstinència.

Com cada any, l'atenció primària se suma a la Setmana de Sensibilització, amb la Setmana del cribratge d'alcohol als CAPs, en què 80 equips d'atenció primària -el 45% de Girona- organitzen activitats comunitàries, com taules informatives, sessions a entitats, etc.