Una jornada impulsada per l'AECC-Catalunya Contra el Càncer de Girona va reclamar ahir més presència de la fisioteràpia als equips d'oncologia, per abordar l'atenció al pacient d'una forma més integral i treballar l'activitat física com una eina més per a la recuperació física i emocional.

«Cada cop hi ha més gent que supera el càncer i per tant, hi ha necessitats noves un cop passat el tractament mèdic, un moment en què la gent manifesta que el seu benestar físic és baix, que sent més dolor o fatiga», explica Cristina Pallarols, fisioterapeuta de l'entitat, i ponent en la jornada Activitat física i càncer.

«Des dels serveis de fisioteràpia i des del Col·legi fa temps que es reclama que els equips d'atenció oncològica siguin multidisciplinsts i, a banda de professionals d'oncologia, radiologia o infermeria incorporin fisioteraputes que s'encarreguin de la recuperació, un buit que sovint estan suplint les associacions com l'AECC», apunta.

«Sovint es pensa en la fisioterapia amb un concepte clàssic, la rehabilitació quan es té un problema, i això en realitat cada vegada es fa servir menys, ara som recuperadors i fem treball preventiu, el que ajuda a abaratir costos. El treball previ surt a compte perquè redueix i minimitza les complicacions», recorda Pallarols, que apuntaque l'activitat física és una intervenció senzilla, però que permet treballar tota la recuperació de la persona.

«A part de tractaments de fisioteràpia molt individualitzats per millorar les complicacions, el propi pacient també pot fer activitat física per millorar. Intentem que facin activitats a casa, però també sessions grupals, perquè així treballa també qüestions psicosocials», diu.

En aquest sentit, l'AECC ha posat en marxa un programa de fisioteràpia que inclou sessions d'activitats com la marxa nòrdica i el ioga i que és fruit d'una demanda dels usuaris.

«Fa dos anys vam fer un estudi per conèixer les necessitats dels malalts de càncer, i una de les que va sortir més clarament és que cal millorar el benestar físic», assenala Pepi Soto, la coordinadora de programes i serveis de l'AECC a Girona.

Durant la jornada, celebrada ahir al matí a l'auditori Josep Irla de la Generalitat de Girona, també va intervenir l'oncòloga de l'ICO Girona, Sònia del Barco, que va exposar l'evidència científica sobre els beneficis de l'activitat física per a la salut dels pacients, o la fisioterapeuta Herminia García, de l'AECC Barcelona, que va destacar els avantatges de dur hàbits saludables en tot el procés oncològic, des del diagnòstic i fins a la malaltia avançada.