El 15,93% dels alumnes de 3r i 4t d’ESO, de 1r i 2n de Batxillerat i dels cicles de Formació Professional de grau mitjà i superior de les comarques de Girona han seguit la vaga convocada aquest dimecres pel Sindicat d’Estudiants, segons dades facilitades pel Departament d’Ensenyament. L’objectiu era protestar contra el masclisme i per reclamar una educació sexual inclusiva al sistema educatiu.

A Girona, la manifestació convocada al migdia per donar ressó de la vaga va tenir poca participació. A Barcelona, centenars d'estudiants s'han manifestat contra el masclisme i a favor d'una educació sexual inclusiva, en llibertat i feminista. Durant la marxa, els participants han cridat missatges per eradicar les actituds i les violències masclistes de les aules i de la societat, com «Els carrers seran feministes», «Sense les dones no hi ha revolució», «Jutges, fiscals, també són culpables» i «Tranquil·la, germana, aquí hi ha la teva 'manada'». La mobilització ha estat convocada pel Sindicat d'Estudiants en l'àmbit estatal, que ha cridat a la vaga a l'ESO i a la universitat.

El sindicat reclama una assignatura específica sobre educació sexual que eduqui contra el sexisme. Segons la Guàrdia Urbana de Barcelona, 1.500 persones han participat a la manifestació, que ha començat a la plaça d'Universitat i ha acabat a la plaça de Sant Jaume.

El seguiment

A la tarda, el Departament d'Ensenyament ha informat de la participació de l'alumnat en l'aturada. Al Consorci d'Educació de Barcelona ho ha fet un 10,17%; al Baix Llobregat, un 58,51%; a la Catalunya central, un 26,63%; a Girona, un 15,93%; a Lleida, un 29,40%; al Maresme i el Vallès Oriental, un 34,26%; a Tarragona, un 3,36%; i a les Terres de l’Ebre, un 54,37%.

Per la seva banda, el conseller d'Ensenyament, Josep Bargalló, va considerar que «no cal una assignatura» específica sinó «que la consciència del professorat a través del projecte educatiu digui com, quan on, en quin moment concret i de quina manera es fa aquest tipus de formació». El conseller ha fet aquestes consideracions durant la presentació del programa eduCAC d'alfabetització mediàtica per als centres educatius.

Formar ciutadans

El conseller ha explicat que «avui en dia molts dels centres educatius ja no estructuren el seu ensenyament des de la concepció clàssica de l'assignatura, sinó des de treballs per projectes, conjunts, transversals, i en aquest plantejament diversos hi ha tot un tipus d'ensenyaments que van més enllà del currículum».

Finalment, Bargalló ha exposat que «és evident que avui en dia a un institut al nostre país li és molt difícil passar els quatre anys de secundària i dos de batxillerat sense fer referència a la formació sexual de les persones en creixement». Per això, ha reivindicat que cal formar els alumnes «per a ser ciutadans, i la sexualitat també forma part de ser ciutadans».