El bisbe de Girona, Francesc Pardo, ha nomenat recentment onze nous laics i religiosos perquè puguin dirigir la celebració de la paraula en aquelles parròquies on, en diumenges o festius, no hi hagi un capellà per poder fer missa. D'aquesta manera, el Bisbat compta ja amb 41 persones que poden dirigir aquest tipus de celebracions, que no són misses en el sentit estricte de la paraula -ja que en no haver-hi prevere no hi pot haver consagració- però que permet, amb la col·laboració del rector, fer la lectura i la pregària per part dels fidels i també la comunió si prèviament s'ha fet la consagració.

De 29 a 41 en dos anys

La xifra de laics o religiosos que han rebut la responsabilitat eclesial per a fer celebracions de la paraula ha crescut de forma important en els darrers anys, gairebé de forma paral·lela al descens de capellans a causa de l'envelliment del col·lectiu i la falta de noves vocacions. Això fa que, sovint, els capellans tinguin més d'una parròquia al seu càrrec -a vegades fins i tot són quatre o cinc- i no els sigui possible fer missa dominical a tot arreu. Però com que una de les prioritats de la Diòcesi de Girona és poder mantenir les celebracions dominicals, el bisbe Pardo ha apostat cada vegada més per aquesta figura. L'any 2016 eren 29 els laics o membres de congregacions religioses els que tenien aquesta potestat, mentre que actualment ja són 41.

Les onze noves persones que han accedit a aquesta responsabilitat són la germana Elisa Tomàs (parròquies de Vila-sacra i Vilatenim), Roger Andreu Egea (Sant Llorenç de la Muga i Santuari de la Mare de Déu de la Salut de Terrades), Francesc Vernet i Nativitat Costa (parròquia de la Sagrada Família de Figueres), Josep Menchón (parròquia del Bon Pastor de Figueres), Elisabeth Ruppman (parròquia de la Immaculada Concepció i Sant Pau de Figueres), i Agnès Esparraguera, Àngel Grabulosa, Joan Masferrer, Carme Rodríguez i Josep Costa (parròquies de l'Arxiprestat de la Selva).

A més, el bisbe també ha signat la renovació de quinze laics i religiosos més per a dirigir celebracions de la paraula.