L'Ajuntament d'Olot es planteja augmentar el nombre de càmeres de seguretat al centre per causa de l'atac amb un estri contundent a la façana del mercat municipal'atac amb un estri contundent a la façana del mercat municipal posat en servei només fa uns 4 anys.

El consistori ha demanat a la Policia Municipal que estudiï posar càmeres de seguretat a la zonaon va tenir lloc l'atac als vidres de seguretat del mercat municipal entre la nit del dimecres, dia 7 de novembre, i la matinada del dijous, dia 8 de novembre.

Es tracta d'una zona en la qual hi ha la plaça de l'Hospital, els carrers Antoni Llopis, Rengle i Camil Mulleras. Hi ha dues zones tancades per carrers estrets, la part de la plaça Hospital, que és on va tenir lloc el colpejament dels vidres de la façana de vidre amb un estri contundent punxegut, i el carrer Camil Mulleras, que és una travessera de vehicles. A la zona, hi ha un aparcament subterrani.

De moment, la Policia Municipal investiga si hi ha indicis que puguin portar a l'autoria dels fets. Tampoc ha transcendit que ningú hagués vist ni sentit el seguit d'almenys una vintena d'impactes provocats amb molta força.

El fet que sigui una zona poc habitada fa que no hi hagi testimonis o almenys no n'hagi transcendit cap. Al voltant de la façana afectada, hi ha una plaça amb bancs, establiments comercials i les habitacions buides de l'antiga àrea de residència de malalts aguts de l'Hospital Sant Jaume. La manca de gent va evitar que ningú s'adonés d'un atac fet amb molta força i rapidesa.

Pel que fa al pagament del canvi de la major part de vidres de la façana que dona a la plaça de l'Hospital, segons Jordi Vilarrasa (president dels placers) l'haurà de pagar l'assegurança de la comunitat de placers. El cost de la reparació està valorat en uns 60.000 euros. Vilarrasa ha lamentat l'atac a un edifici «tan nou».

Es tracta de plaques transparents d'uns 3 metres d'altura per uns 2,5 metres d'amplada. Són vidres molt resistents a qualsevol tipus d'impacte però no als senyals fets a cops amb un objecte punxegut.

L'alcalde, Josep Maria Corominas, ha exposat que no entén els motius que poden emprendre a destruir espais públics. Cal recordar que fa aproximadament un mes algú es va prendre la feina de destrossar els llums de disseny del camí cap al cim del volcà Montsacopa. Ara l'Ajuntament ja els ha substituït per uns altres de més econòmics.

Set càmeres

El regidor d'Espai Públic, Josep Gelis, ha explicat que a Olot tant els sistemes de seguretat electrònics com els humans funcionen a la perfecció. Segons ell, la mostra és que els furts, els robatoris i els atacs contra el mobiliari públic han anat a la baixa en els darrers anys. Ha explicat que els robatoris, furts i atacs al mobiliari públic dels darrers 15 dies són una punta fora de la normalitat.

Una baixada que va tenir el descens més significatiu fa quatre anys, quan van posar les 4 primeres càmeres de seguretat.

A partir de llavors, els veïns de les zones del centre que quedaven descobertes van reclamar càmeres de seguretat per sentir-se lliures de furts, robatoris amb violència, actes de vandalisme i altres.

Ara, hi ha 7 càmeres de seguretat: 1 a la plaça Rector Ferrer, 1 a la plaça Major, 1 a la plaça del Carme, 1 al passeig de la Muralla, 1 al carrer Sant Ferriol i 2 al carrer Sant Rafel.

Es tracta d'una xarxa de seguretat visual que ha evitat molts de furts i ha fet possibles detencions de lladres i recuperacions de material robat. A més, moltes botigues tenen sistemes de seguretat visual dins dels establiments, sobretot per evitar furts.

És el cas dels placers de la plaça Mercat, que tenen les càmeres enfocades a l'interior i no van detectar un atac fet amb virulència contra els vidres.