Sis dotacions dels Bombers de la Generalitat amb els Grup d'Actuacions d'Especials (Grae) i el suport dels Mossos d'Esquadra busquen de manera intensiva un home que pot haver caigut a la riera de Sant Ferriol, a la Garrotxa, enmig del temporal de pluja, segons han relatat testimonis oculars al cos d'emergències. El primer avís del fet s'ha rebut cap a les cinc de la tarda, i els Bombers l'han començat a buscar cap a les sis, quan s'ha constatat que l'alerta podia tenir base. A les set s'hi ha incorporat els efectius del Grae, i des d'aleshores es busca l'home, que podria ser de mitjana edat i estranger, per aquesta zona de la comarca garrotxina. Segons els Bombers, l'home pot haver estat arrossegat per l'aigua quan intentava travessar el Torrent del Collet de Guixeres, al nucli de Mieres. Se'l buscarà durant tota la nit.

Aquesta és l'actuació més destacada de les 512 que els Bombers han fet en relació a les precipitacions des de primera hora del matí i fins a les vuit del vespre, a causa d'unes pluges que han arribat a acumular fins a 150 mil·límetres a cavall del Vallès Occidental i del Baix Llobregat. On se n'han fet més ha estat a la Regió d'Emergències Metropolitana Nord, on n'hi ha hagut 268, sobretot a Rubí i Terrassa.

A la Regió d'Emergències Metropolitana Sud se n'han fet 161, que sobretot s'han situat a l'última hora de la tarda. És el mateix que ha passat a la regió de Girona, amb 48 avisos acumulats sobretot de mitja tarda endavant. Després, la regió Centre i la de les Terres de l'Ebre han acumulat 14 serveis cadascuna. I pel darrer, la regió de Tarragona n'ha acumulat 5 i la de Lleida 2.

Cal destacar que a Viladecavalls ha cedit un talús al carrer Anna Frank que ha obligat a desallotjar 10 cases i 2 blocs de pisos, 23 domicilis en total. El municipi ha activat el seu pla d'emergències municipal i s'ha fet càrrec de les 40 persones evacuades, que passaran la nit en hotels.

A més, el Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) ha atès durant el dia d'avui 20 incidents. La majoria han estat en relació a vehicles aturats en zones inundades, una petita inundació de l'escola de Vallirana amb l'evacuació del centre, murs caiguts i en un cas un vehicle arrossegat en una riera (Sentmenat). No hi ha hagut afectats de gravetat.

Comissaria inundada a l'Eixample de Barcelona

A Barcelona, l'Ajuntament ha activat en fase d'alerta el pla municipal d'emergència per insuficiència drenant a causa de les pluges registrades les últimes hores. Una de les incidències destacades a la capital catalana ha estat la inundació dels baixos de la comissaria de la Guàrdia Urbana de l'Eixample. És un dels 81 serveis que han fet els Bombers de la ciutat.

La pluja també ha comportat incidències en el subministrament elèctric. A Terrassa, a l'entorn de mil abonats han quedat sense llum, i la previsió de la companyia és que el servei es restableixi entre les nou i les onze de la nit. Al barri barceloní de Sant Martí hi ha més de 2.600 abonats afectats. Aquí, es preveu que la llum torni cap a les nou de la nit.

Més de 1.300 trucades al 112

Protecció Civil havia rebut a les vuit del vespre 1.363 trucades per 962 incidències relacionades amb les pluges al telèfon 112. La majoria d'avisos s'han produït al Vallès Occidental, concretament 717, seguit del Barcelonès, amb 276, i del Baix Llobregat, amb 165. Per municipis, les trucades s'han fet sobretot des de Rubí (257), Barcelona (215), Terrassa (156) i Sant Cugat del Vallès (125).

Pel que fa a la xarxa viària, el Servei Català de Trànsit ha informat que a les vuit del vespre hi havia 11 carreteres afectades, 3 de les quals tallades per esllavissades, 5 amb pas alternatiu o talls de carrils pel mateix motiu i 3 tallades per inundació.

En concret, la C-55 està tallada a Abrera en direcció nord, cap a Manresa, per esfondrament. En aquest punt ha aparegut un esvoranc a la via. La C-58 està tallada a Vacarisses en direcció Barcelona, i la B-120 està tallada a Olesa de Montserrat en ambdós sentits.

A banda, a la C-58, a Vacarisses, en direcció Manresa, hi ha un carril tallat. A la N-230b, a Pinell de Brai, en ambdós sentits, també hi ha un carril tallat. A la C-1414, a Esparreguera, es dona pas alternatiu. També estan parcialment afectades la C-151 a Castellbisbal i la C-243c a Terrassa, on ha caigut un arbre a la via.

Finalment, les tres vies tallades per inundació són la TP-3311 de la Sènia a la Galera, la N-260 a Sales de Llierca a causa d'un bassal d'aigua -en aquest punt es fan desviaments per l'A-26- i la C-150a a Porqueres.

Inuncat

Davant d'aquest escenari, Protecció Civil de la Generalitat manté en alerta el pla Inuncat en previsió que les pluges segueixin afectant molts punts del país en les properes hores. Segons el Servei Meteorològic de Catalunya, les zones més afectades seran les comarques del litoral i prelitoral sobretot de Barcelona i les de Girona.

Pel que fa a l'increment del cabal de rius i rieres, és especialment important l'augment del cabal del riu Fluvià, que ha superat el llindar de perill a Esponellà amb un cabal de 369 metres cúbics per segon i té tendència creixent. També el riu Llobregat i les rieres de Rubí, Caldes, Ripoll i el riu Sec i altres cursos fluvials de la zona metropolitana de Barcelona, que porten cabals molt elevats i que poden afectar les zones inundables més properes.

Des de Protecció Civil s'ha demanat als Ajuntaments d'Alcanar, Ulldecona, Santa Bàrbara, Masdenverge, Roquetes i Tortosa que mantinguin la vigilància a l'entorn dels barrancs, ja que poden tornar a créixer.