El Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) ha posat en marxa un nou programari que permet enviar als hospitals Aquesta eina, que ja s'ha implantat a les ambulàncies gironines, avança al centre de destí dades com què li passa a l'usuari, les constants vitals, les lesions sofertes o la medicació que se li ha administrat.

Es tracta de l'Estació Clínica d'Emergències (ECE), un programari incorporat en tauletes tàctils, amb les quals s'omple el full assistencial en format electrònic. En els casos de pacients crítics o de codis d'emergència, com l'ictus o l'infart, el SEM pot enviar l'informe telemàticament a l'hospital de destí, abans d'arribar-hi. Aquesta comunicació de dades clíniques és especialment útil quan el temps de trasllat és llarg, ja que permet que els professionals del centre coneguin les condicions en què es troba el pacient, puguin accedir a la seva història clínica i començar a treballar el cas.

La informació que conté aquest informe és més detallada i completa, ja que incorpora alertes per als professionals del SEM, amb indicacions per a l'exploració del pacient, segons les constants que presenta, i en algunes patologies definides.

Les dades també són més confidencials, ja que queden desades a la història clínica compartida de Catalunya (HC3) i així la informació que ha elaborat el SEM pot ser consultada en tot moment tant pels professionals del sistema sanitari públic -equips d'atenció primària, xarxa hospitalària, 061 CatSalut Respon- com pels pacients, a través de l'espai La Meva Salut.

Durant els darrers mesos, aquesta eina s'ha anat desplegant progressivament a les regions sanitàries de Barcelona ciutat, l'Àrea Metropolitana Nord i Sud, les comarques de Girona i, des de la setmana passada, la Catalunya Central. Això vol dir el 72% de les unitats del SEM, que han generat uns 450.000 informes assistencials digitals.

Es preveu que a principis de l'any vinent s'incorpori a les ambulàncies de Lleida, l'Alt Pirineu, el Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre, completant tot el desplegament.

Noves funcions

En els propers mesos, en els casos d'ictus, des de l'eina es podrà fer una videoconferència a tres bandes, connectant els tècnics en emergències sanitàries del SEM que atenen el pacient amb el neuròleg de guàrdia de l'ictus i el 061 CatSalut Respon, que coordina i activa el codi Ictus. Això reduirà el temps entre la detecció de l'ictus i l'inici del tractament, i es podrà decidir el destí hospitalari més adient, segons la gravetat que presenti l'afectat.

En properes versions, es preveu ampliar les funcionalitats; per exemple, es podria consultar l'historial del pacient des de la mateixa ambulància, gestionar l'estoc de material sanitari usat en cada atenció, accedir a les guies clíniques d'actuació del SEM o connectar amb la recepta electrònica, cosa que permetria saber la medicació que està prenent el malalt i actualitzar-la, si cal, des de l'ambulància.