L'Associació d'Amics de la Natura de Cadaqués, la Plataforma SOS Costa Brava i la Iaeden-Salvem l'Empordà fan front comú per aturar la urbanització de sa Guarda de Cadaqués, a peu del Parc Natural de Cap de Creus, perquè temen que suposarà «danys irreversibles».

Els ecologistes demanen a l'Ajuntament que estudiï la reforma del planejament per aturar-lo desclassificant els terrenys. Alerten que contravé normatives i que tant el projecte com el planejament són «il·legals».

Amics de la Natura de Cadaqués va presentar a l'Ajuntament tres documents sol·licitant un acord de ple per estudiar la reforma i modificació puntual del planejament amb la finalitat de preservar l'àmbit territorial del Sector 6.2 sa Guarda i desclassificar els terrenys, una sol·licitud de suspensió de llicències mentrestant i la petició de declaració de nul·litat de ple dret del Projecte d'urbanització del Pla Parcial de sa Guarda.

Creuen que l'Ajuntament l'ha d'aturar «perquè la urbanització és il·legal perquè contravé la normativa vigent d'important calat». També posen de manifest que la urbanització es troba amb pendents superiors del 20% i que la xarxa viària contravé el propi planejament, no es respecten les reserves d'habitatge en règim de protecció i el vial té afectacions directes a torrents i rieres.

L'alcalde, Pep Lloret, manté que el projecte té els permisos en regla des del 2013 i no veu possible aturar-lo.

104 habitatges i un hotel

La urbanització de Sa Guarda tindrà una afectació de 15ha amb la construcció de 104 habitatges i un hotel de 4000 m2 amb 50 habitacions. Pel desnivell dels terrenys consideren que canviarà la imatge del municipi per l'impacte paisatgístic. Va acompanyat per la pèrdua d'un important patrimoni cultural i arquitectònic tradicional de pedra seca que es converteix amb la destrucció de 8 barraques, 55 clopers i uns 10 mil metres lineals de murs i partes de pedra seca. Aquesta arquitectura agrícola tradicional anava acompanyada de treballs agraris afectant un miler d'oliveres i alzines.