El grup d'experts que assessora l'Observatori contra la Violència Domèstica i de Gènere hdurant totes les fases del procediment (instrucció, enjudiciament i execució de la sentència), així com la seva participació en el judici.

El text analitza en profunditat el recorregut processal al qual s'enfronten les víctimes dels delictes de violència de gènere, aborda totes les qüestions sobre les quals poden ser interrogades i detalla com han de ser informades dels seus drets i, en general, com se les ha d'atendre des de l'administració de Justícia. Per a cadascun d'aquests moments, la nova guia elabora propostes amb l'objectiu que les víctimes se sentin «acompanyades» i percebin una major «sensibilitat i comprensió» per part del sistema legal. La voluntat final és que el seu contacte amb la Justícia no els causi una «segona victimització».

La guia adverteix de la importància que té la primera declaració de la víctima, ja que moltes vegades és la que acaba determinant l'èxit o el fracàs de la instrucció. Per això, adverteixen que és «fonamental» intentar acreditar des del primer moment la relació mantinguda entre la dona i el persumpte autor dels fets, ja que això permetrà determinar tant la competència dels jutjats especialitzats en violència contra la dona com la naturalesa del delicte i l'existència o no de l'agravant de parentesc.

En aquest punt, s'adverteix de la gran importància que la declaració de la víctima que vagi a denunciar directament al jutjat es faci davant del jutge, sempre que sigui possible, i es recomana garantir la seva intimitat. Pel que fa a l'interrogatori, el jutge ha d'intentar aclarir totes les circumstàncies (entre altres, la relació entre la víctima i el presumpte agressor, l'existència d'amenaces o agressions prèvies, fills, mesures cautelars, etc.), per tal d'aclarir quin òrgan judicial és competent per investigar els fets i evitar així el «peregrinatge» de la dona per diferents jutjats i obligar-la a repetir interrogatoris.