El Parlament va instar ahir el Govern a modificar el Pla Director Urbanístic del sistema costaner o aprovar «altres figures jurídiques equivalents» per evitar la construcció de noves urbanitzacions al litoral. Aquest és l'únic punt que va prosperar de dues propostes de resolució tractades durant la Comissió de Territori i que buscaven un «posicionament polític» contra dos projectes que afecten la Costa Brava: el desenvolupament de la urbanització Aiguafreda de Begur, on es projecten 260 habitatges i tres hotels nous, i la construcció de 40 cases a primera línia de mar a Llançà. La comissió, en canvi, va rebutjar aplicar una moratòria als municipis afectats.

La Comissió de Territori va tractar ahir dues propostes de resolució presentades pel grup parlamentari Catalunya en Comú Podem que buscaven arrencar un «posicionament polític» contra la construcció de dues urbanitzacions projectades a la Costa Brava i que han despertat l'oposició d'entitats ecologistes.

El primer dels projectes que instaven a aturar és el desenvolupament de la urbanització a la cala Aiguafreda de Begur, on es preveu construir 260 habitatges i tres hotels nous en una superfície de 70 hectàrees situada en un paratge «relativament verge» de la costa; tot plegat sense comptar amb «cap estudi d'impacte ambiental ni paisatgístic adient».

«Entre els aspectes que més preocupen els veïns i veïnes hi ha la manca de transparència de l'Ajuntament i, sobretot, la preocupació per l'impacte ambiental que ocasionaria un desenvolupament urbanístic d'aquestes dimensions, en gran part inclòs dins de la franja de 500 metres del domini públic marítimo-terrestre», exposava el text, que també subratllava que la urbanització limita amb el PEIN Muntanyes de Begur i la Xarxa Natura 2000.

La resolució proposava instar a impulsar les mesures necessàries per protegir la cala i evitar la construcció prevista i fer un informe d'impacte ambiental que analitzi la capacitat de càrrega de la zona i l'impacte de les noves edificacions tenint en compte la despesa hídrica i la «forçosa» tala dels boscos existents que implicarà. A més, la CUP també havia proposat dos punts més: aplicar una moratòria i instar els ajuntaments a desclassificar els sòls del litoral que no s'han desenvolupat.

Aquestes propostes, però, no van prosperar. L'únic punt que es va aprovar és el que preveu instar el Govern a modificar el Pla Director Urbanístic del sistema costaner o aprovar «altres figures jurídiques» que permetin la desclassificació de sòl urbanitzable que no ha estat desenvolupat.

A primera línia de mar, a Roses

En la segona proposta de resolució, que afecta a Llançà, també va tirar endavant només aquest punt, tot i que el text presentat també demanava proposar aturar la construcció de 40 cases a primera línia de mar en el sector anomenat Roses-2.

«Aquest projecte urbanístic està basat en un planejament inicial de fa més de 30 anys i que actualment no té sentit des d'un punt de vista ambiental i de model territorial», argumentava la proposta, que posava el focus en la necessitat de protecció del Rec d'en Feliu, un «connector biològic d'interès pel Parc Natural del Parc de Creus».

La proposta només va rebre el suport d'En Comú Podem i la CUP, mentre que els representants de Junts per Catalunya i el grup republicà s'hi van oposar i els diputats de Cs i PSC es van abstenir.