El jutge Fernando Andreu ha declinat processar com a coautors dels 16 assassinats i 140 ferits en els atemptats islamistes del 17 d'agost (17-A) a Catalunya dos dels implicats en aquests fets, com van demanar les víctimes, en entendre que no es pot deduir la seva participació directa en aquells atacs.

El magistrat de l'Audiència Nacional ha rebutjat així els recursos de reforma que van plantejar 17 acusacions particulars, entre elles l'Associació de Víctimes del Terrorisme (AVT) i l'Associació 11M Afectats del Terrorisme, per atribuir els delictes de 15 assassinats consumats i 140 més en grau de temptativa a Driss Oukabir i Mohammad Houli, els quals ja estan processats pels delictes d'integració en organització terrorista i dipòsit d'armes. Respecte al tercer processat, Said Ben Iazza -processat per col·laboració amb organització terrorista-, les acusacions també van reclamar al jutge que canviés la seva imputació per la d'integració i dipòsit d'explosius, pretensió que també rebutja Andreu.

Si bé el jutge considera «del tot evident» que l'objectiu de la cèl·lula era cometre diversos atemptats amb els explosius que fabricaven a Alcanar, l'explosió de l'habitatge el dia abans dels atemptats «frustra i impossibilita la possibilitat de seguir endavant amb els plans traçats». Per tant, Andreu conclou que no hi ha indicis que Oukabir, al nom del qual es va llogar la furgoneta de l'atropellament de la Rambla, i Houli, que va quedar ferit i detingut després de l'explosió d'Alcanar, coneguessin o participessin en els nous plans que van dur a terme la resta d'integrants de la cèl·lula el 17 d'agost de l'any passat.

Cas per cas

Sobre Houli, Andreu explica que no existeix «el més mínim indici que pogués participar, ni tan sols conèixer, els plans» del 17-A i recorda que, quan se li va preguntar a l'hospital pels membres de la cèl·lula, desconeixia el seu parador i es va mostrar «sorprès i afligit» en conèixer la seva mort. Respecte a Oukabir, el magistrat exposa que no hi ha cap dada que confirmi que participés en l'atemptat o sabés els plans de la cèl·lula. Sobre Ben Iazza, el jutge es basa en la doctrina jurisprudencial per considerar-lo col·laborador amb la cèl·lula terrorista, sense arribar a integrar-se.