L'episodi de pluja s'ha tancat amb acumulacions d'aigua molt destacades en diversos punts de les comarques de Girona. Es tracta d'una situació que aquesta tardor comença a ser habitual després del pas dels residus de l'huracà Lesli, que va deixar grans quantitats de precipitació i destrosses al Ripollès i inundancions arreu de la província.

Aquest darrer episodi va començar dimecres i, segons les dades proporcionades pel Meteocat, el lloc de la demarcació on més aigua s'ha acumulat fins aquest divendres al migdia -quan es dona per finalitzat- és la Bisbal d'Empordà, on les abundoses precipitacions han deixat un registre de 137,4 litres. Una acumulació d'aigua que ha fet que el Daró, que s'omple sobretot per pluges torrencials, passés a nivells poc habituals i amb un cabal molt destacat. Ahir al migdia circulava un cabal que supera els 10 metres cúbics per segon i l'altura era de més de mig metre. Aquesta situació es va repetir en diversos rius. I per aquest motiu, Protecció Civil va informar que ahir al matí el Ter baixava amb un cabal molt elevat al seu pas per Torroella de Montgrí. Poc després de les 7 del matí, el tram final circulava a 250 m3/s, superant el llindar d'alerta.

L'Agència Catalana de l'Aigua va informar de l'increment de cabals al Ter, l'Onyar, el Daró, el Tordera i el Fluvià. I des de Protecció Civil ahir es va desactivar el pla Inuncat, però es va quedar en fase de prealerta per les possibles acumulacions de pluja a les comarques del nord de Girona i pels elevats cabals. Per això, va recordar per a les pròximes hores que es manté la recomanació d'extremar les precaucions a l'entorn de rius i rieres, sobretot als punts baixos i guals del Fluvià al pas per Esponellà, de l'Onyar a Girona, del Ter a Girona i Torroella de Montgrí i del Tordera a Fogars de la Selva.

Aquesta situació de molta aigua i pluja va generar ahir encara problemes de mobilitat. Per exemple, a l'Eix Transversal es va haver de tallar un carril a Santa Coloma de Farners, en sentit Vic, per un arbre caigut a la via que va generar esllavissades. Els Bombers tamb van seguir fent sortides a la província, 83 en tot l'episodi a Girona; la majoria per netejar vies, ajudar conductors afectats per acumulacions d'aigua i retirar arbres caiguts o altres elements, com cablejats, dels cascs urbans.

Rècord en 13 anys a la Bisbal

Les últimes pluges, amb la Bisbal com a quart punt de Catalunya amb més aigua acumulada, també han deixat quantitats destacades a d'altres zones. A Banyoles-Mata s'han assolit els 116,8 litres per metre quadrat; a Cassà de la Selva, els pluviòmetres han acumulat fins a 116 litres i a Fogars, 115 litres. Els xàfecs del Baix Empordà han deixat rècords. I és que l'estació automàtica de la Bisbal d'Empordà ha recollit 137,4 litres al llarg de l'episodi, dels quals 90,1 van caure dimecres, el seu dia més plujós dels últims 13 anys, d'ençà dels 166,4 litres del 13 d'octubre de 2005.

Coves de Serinyà tancades

Els aiguats van causar desperfectes als accessos al Parc de les Coves de Serinyà, que es van tancar fins a proper avís. El desbordament del Serinyadell va fer que s'inundés l'interior del paratge, va malmetre considerablement els accessos a les coves i es van enfonsar els marges del riu, afectant la tanca perimetral.

D'altra banda, el sindicat Unió de Pagesos va reclamar que els camins d'accés als camps es reparin amb celeritat i, en el llistat de danys, van destacar la inundació d'un camp de colça a Canet d'Adri.

Des del Meteocat es recorda que enguany està essent un any molt plujós i que la precipitació acumulada aquest 2018 ja supera la mitjana climàtica a gran part de Catalunya, llevat d'alguns sectors del Maresme, les Terres de l'Ebre i l'Alt Empordà. A grans trets, i quan falta un mes i mig per acabar l'any, la precipitació acumulada se situa entre els 1.500 i els 2.000 litres a ­l'alta muntanya i supera els 1.000 a bona part del Pirineu, Prepirineu, Garrotxa, Pla de l'Estany, punts del Gironès, de la Selva, el Montseny.