16 de novembre de 2018
16.11.2018
Diari de Girona

Territori revisarà les urbanitzacions pendents a la Costa Brava per aturar-les

Preveu aprovar l'avançament d'un nou pla urbanístic el primer trimestre del 2019 i suspendre temporalment la concessió de llicències

16.11.2018 | 16:39
Imatge de la reunió amb els alcaldes.

El Departament de Territori i Sostenibilitat revisarà els sòls pendents d'urbanitzar a la Costa Brava per intentar aturar la construcció de noves urbanitzacions. El secretari d'Hàbitat Urbà i Territori, Agustí Serra, s'ha reunit aquest divendres amb alcaldes i regidors dels 22 municipis del litoral per anunciar que preveuen aprovar el primer trimestre del 2019 l'avançament del Pla Director Urbanístic (PDU) de revisió de sectors no sostenibles.

A partir d'aquell moment, a més, suspendran temporalment la concessió de llicències de construcció fins que la nova eina de planificació urbanística estigui operativa. El Departament avaluarà 142 sectors en sòl urbanitzable i 49 en sòls urbans no consolidats, que suposarien construir uns 30.000 nous habitatges, amb la intenció d'analitzar si es pot impedir que es desenvolupin. Serra ha afirmat que seran "valents" però actuaran amb "seguretat jurídica" per evitar fer front a indemnitzacions elevades a propietaris amb drets adquirits.

Diversos projectes per desenvolupar urbanitzacions pendents a la Costa Brava han despertat l'oposició frontal d'entitats ecologistes que insten a aturar un model urbanístic "agressius" amb el territori. Aquest divendres, Serra s'ha reunit amb alcaldes i regidors dels 22 municipis del litoral per presentar l'embrió de la nova eina urbanística que el Departament està desenvolupant per revisar el planejament urbanístic i avaluar si es pot evitar que s'acabin construint.

Segons ha explicat Serra, durant el primer trimestre del 2019 preveuen aprovar l'avanç del Pla Director Urbanístic (PDU) de revisió de sectors no sostenibles. El que preveu aquest pla és analitzar 142 sectors pendents de construir en sòl urbanitzable i 49 en sòl urbà no consolidat on, segons el planejament actual, s'hi podria acabar construint. Aquests terrenys afecten una superfície de 1.300 hectàrees que podrien suposar la construcció de fins a 30.000 nous habitatges potencials.

L'objectiu del pla director és posar la lupa a cada municipi i analitzar en quins casos poden desclassificar els sòls per evitar que s'hi acabi construint. "Val a dir que serem valents, allà on puguem actuar actuarem", ha afirmat el secretari d'Hàbitat Urbà. El Departament assenyala que la prioritat serà impedir que es desenvolupin sectors que tinguin "factors d'insostenibilitat" per diferents motius: l'impacte paisatgístic, la llunyania dels nuclis urbans, la baixa densitat, la desproporció amb el teixit urbà o que es projecti en terrenys inadequats per la seva orografia.

Tot i això, Serra afegeix que una de les màximes preocupacions serà actuar amb "seguretat jurídica". Alguns d'aquests terrenys, per exemple, tenen propietaris amb drets adquirits i impedir ara que s'hi pugui construir en un futur podria suposar fer front a indemnitzacions elevades, ha subratllat Serra. "És un procés que s'ha de fer de forma molt rigorosa perquè no podem posar en perill les arques públiques municipals i, en el moment que el pla director entri en funcionament, les de la mateixa Generalitat", ha indicat.

Tot i que busquin evitar demandes judicials o pagar indemnitzacions elevades, Serra no descarta que es plantegin comprar terrenys o pactar indemnitzacions en zones considerades d'alt valor paisatgístic o natural.

L'aprovació de l'avançament del pla director implicarà, automàticament, que suspenguin la concessió de llicències urbanístiques. "Quedaran congelades durant un any mentre s'acaba d'elaborar el pla", ha exposat Serra. Això suposarà, a la pràctica, impedir que es comenci a construir en terrenys que encara estan pendents d'anàlisi.

Algunes no es podran aturar

El secretari d'Hàbitat Urbà i Territori ha admès, però, que alguns dels projectes que han despertat l'oposició d'entitats ecologistes i del territori no es podran aturar. "Alguns ja estan en procés pràcticament d'urbanització", ha exposat. En els casos on no es pugui desclassificar el sòl per evitar la construcció, Serra ha detallat que "l'operativa" del Departament serà intentar modificar les previsions inicials de construcció per establir criteris per reduir l'impacte.

Agustí Serra ha afirmat que tot just comencen a analitzar els sectors i que encara és aviat per saber quines conseqüències pot tenir el pla director en les urbanitzacions polèmiques, com el desenvolupament de la urbanització Aiguafreda de Begur (Baix Empordà) on s'hi projecten 260 habitatges i tres hotels nous, la construcció de 40 cases a primera línia de mar a Llançà (Alt Empordà) o la urbanització de Sa Guarda a Cadaqués (Alt Empordà), on s'hi preveuen 104 cases i un hotel de luxe.

"Òbviament alguns dels projectes denunciats pels ecologistes entraran en el pla, però estem en el procés de treball i seria molt aventurar dir quins seran i què s'hi podrà fer", ha concretat. Agustí Serra ha assegurat que l'objectiu del Departament és treballar colze a colze tant amb els ajuntaments com amb les entitats del territori.

El secretari d'Hàbitat Urbà destaca que l'objectiu principal és revertir les conseqüències de la planificació urbanística dels anys 60, 70 i 80 que ha provocat que a la Costa Brava el 66% dels sòls residencials siguin urbanitzacions de baixa densitat que concentren el 12% de l'edificació.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook