Passadissos deserts, sales buides i taules empaperades amb el mateix missatge: «Avui estem de vaga». Els jutjats de Girona es van acollir ahir a la jornada reivindicativa dels treballadors judicials en tot l'àmbit català, que van deixar les instal·lacions pràcticament aturades des de primera hora del matí. A fora de l'edifici, signes evidents de la vaga amb un bon grapat de papers penjats a la paret i la barana explicant els motius de la protesta, així com les aturades de mitja hora dels dies anteriors.

Tot i que la maquinària va seguir funcionant -amb aproximadament una quarta part del personal segons apuntaven els treballadors- semblava que els motius havien calat entre tota la plantilla. «Estem aquí perquè s'han d'oferir serveis mínims, però estem completament a favor de la protesta», asseguraven preguntats per aquest diari.

El seguiment de la vaga estatal de treballadors dels jutjats a Catalunya hauria estat del 14,9% a dos quarts de dues del migdia, segons va informar el Departament de Justícia. En canvi, el sindicat UGT va xifrar el seguiment en el 67%. Es tracta dels auxilis, tramitadors, gestors i forenses, que sumen un total de 7.876 persones.

Els treballadors protesten contra la reforma de la Llei Orgànica del Poder Judicial, que es tramita aquest novembre al Senat, i que conté, segons els sindicats, «els greuges més durs per a tot el personal de l'Administració de Justícia que s'han produït en la història». Així, es queixen que s'unifiquin tots els centres de destinació de cada municipi, encara que estiguin en zones diferents, cosa que suposa «aprovar la mobilitat forçosa a qualsevol lloc de treball de la mateixa localitat, a criteri del gestor corresponent».

Entre d'altres queixes, també lamenten que es «prohibeixi» incrementar la plantilla i l'assignació de més mitjans materials quan es designin jutges de reforç. En cas d'absència que no suposi vacant, la seva substitució transitòria només es produirà si es tracta d'absència de personal titular, però no si l'absència és de personal interí, que serà cessat en un termini màxim de sis mesos.

A la pràctica, l'administració podrà determinar com vulgui quin serà, dins del municipi, el lloc de treball dels funcionaris de Justícia en cada moment, alhora que es «reduirà dràsticament» el nomenament de personal interí, deixant llocs sense cobrir i sobrecarregant de treball la resta del personal. L'assignació «forçosa» de llocs de treball suposa, segons els sindicats, «una intromissió encoberta del poder polític», ja que «serà el ministeri o les comunitats autònomes amb competències qui decidirà on i quan s'apliquen més mitjans humans».

Els treballadors van estar fent concentracions davant dels jutjats durant mitja hora cada matí des de dilluns, culminant la setmana amb una protesta. Per dilluns que ve ja hi ha convocada una vaga de jutges i fiscals.