18 de novembre de 2018
18.11.2018

Protecció Civil manté el Pla Inuncat pel temporal i demana molta prudència als rius i rieres gironins

Les inundacions afecten catorze trams de carreteres catalanes, els Bombers han treballat en 338 serveis i el telèfon d'emergències ha rebut més de 540 trucades en relació als aiguats

18.11.2018 | 09:04
Protecció Civil manté el Pla Inuncat pel temporal i demana molta prudència als rius i rieres gironins
Dos veïns de la Bisbal parlen de la crescuda del Daró

Protecció Civil ha informat que manté l'alerta del Pla Inuncat pel cabal dels rius a les comarques de Girona ja que la previsió de pluges intenses es mantindrà en les properes hores. Els serveis d'emergències han demanat molta prudència i han recomanat que es limiti la mobilitat a les zones amb més acumulacions d'aigua, especialment a l'Alt i Baix Empordà, Garrotxa, Gironès, Selva i Pla de l'Estany, a l'entorn de rius i rieres.

A conseqüència de les precipitacions hi ha catorze trams de carreteres afectades. Segons ha informat el Servei Català de Trànsit hi ha set trams de vies tallades i dues afectacions per esllavissades. En total, els Bombers han treballat en 338 serveis i els telèfons d'emergències han rebut unes 541 trucades en relació als aiguats entre dissabte i diumenge.

Les carreteres que a hores d'ara segueixen tallades són la C-260 a Figueres, la C-66 a Corçà, la C-31 a Ullà, la C-252 entre Far d'Empordà i Vilabertran-Peralada, la C-253 a Calonge, la GI-633 a Sant Jordi Desvalls, la GI-643 a Serra Daró.

A més, hi ha dues vies afectades per esllavissades, la GI-682 a Lloret de Mar i la GI-501 a Vilanant, i quatre vies amb arbres caiguts enmig de la via, la N-IIa a Sant Julià de Ramis, la C-35 a Maçanet de la Selva, la GI-554 a Esponellà, i la GI-614 a Roses.

El telèfon d'emergències 112 ha rebut fins a entre dissabte i diumenge un total de 541 trucades derivades del temporal que afecta Catalunya. A l'Alt Empordà s'han fet unes 153 trucades, mentre que se n'han registrat 104 al Baix Empordà, 95 al Gironès i 73 a la Selva.

D'aquestes trucades, els Bombers de la Generalitat han atès 338 avisos relacionats amb les pluges que estan afectant les comarques del terç nord de Catalunya. La majoria continuen concentrant-se a les comarques de l'Alt Empordà, Baix Empordà, la Selva i el Gironès on s'han realitzat 274 serveis per atendre inundacions de carrers i vies a causa d'acumulacions d'aigua i la crescuda de cabals de rius i rieres.

Com a conseqüència de la crescuda del riu Manol, el cos de bombers ha desallotjat els veïns de les illes de cases del carrer Mossèn Miquel Ayats de Vilatenim (Figueres).


Lourdes Casademont/ACN

En el dispositiu d'evacuació, trasllat i acollida, participen també Mossos d'Esquadra, Sistema d'Emergències Mèdiques, Policia Local, Creu Roja i Voluntaris de Protecció Civil de Figueres. El SEM hi participa amb 3 ambulàncies i ha atès una persona per una hipotèrmia lleu. En total s'han evacuat 21 persones, altres s'han autoevacuat. L'Ajuntament ha habilitat el Consell Municipal de Vilatenim per acollir aquestes persones.

Previsió de l'evolució meteorològica del temporal


Segons informa el Servei Meteorològic de Catalunya, la situació actual és de pluges que han caigut de forma sostinguda però sí amb força especialment a la franja litoral de Girona. El fenomen ha estat de caràcter irregular, ja que ha plogut molt a escassa distància de punts on ha plogut poc. Els totals acumulats d'aigua des de la passada mitjanit són de 140 litres per metre quadrat a Navata, 110 a l'Albera i entre 70 i 100 litres per metre quadrat a diversos municipis del Gironès, Pla de l'Estany, Alt i Baix Empordà i en quantitats molt menors (entre 10 i 30) a altres punts de Catalunya.

En tot l'episodi ha caigut fins a 170 litres per metre quadrat a Navata i més de 200 a Figueres. Cal tenir en compte que la previsió del Servei Meteorològic de Catalunya és que a l'Alt i baix Empordà, Gironès i Pla de l'Estany encara poden caure entre 20 i 40 litres per metre quadrat més des d'ara fins al voltant de mitjanit. La pluja s'anirà desplaçant cap a l'interior de Girona, a la zona de la serralada transversal, on a hores d'ara hi ha la pluja més important.

A més, cal tenir en compte l'"efecte tap" del fort onatge a la Costa Brava, que evita que l'aigua fluvial surti a mar. Aigües endins s'han detectat onades de més de 7 metres i han tocat terra onades de més de 4 metres. Aquest fort onatge de llevant dificulta el drenatge dels rius incrementant el seu cabal.

Per tot això, Protecció Civil ha demanat a la població que prengui moltes precaucions, no s'acosti a esculleres, passejos marítims i altres punts on trenquin les ones. El servei d'emergències ha recomanat que s'eviti travessar rieres i punts inundats, encara que semblin de poca fondària. A més, han puntualitzat que les conques mitjanes i petites entre Blanes i La Jonquera, amb especial menció als rius Daró, Onyar, Fluvià, Manol i Llobregat de la Muga són els rius que porten un cabal més elevat i poden encara créixer i incrementar les incidències per inundacions, especialment el Manol i Llobregat de la Muga que encara estan rebent aportacions per les pluges aigües amunt.

Més de trenta ajuntaments han activat els seus plans municipals d'emergències per inundacions.

Rescatat un conductor atrapat a Caldes de Malavella


Destaca que, al voltant de les 03.30 hores de la matinada, els Bombers de la Generalitat han rescatat a un home de l'interior del seu vehicle, que havia quedat atrapat a causa de l'aigua a Caldes de Malavella.

Paral·lelament, a Far de l'Empordà s'ha desallotjat de forma preventiva la residència Mas de les Garses, on hi havia 31 residents i una quinzena de treballadors.

A Llagostera, el temporal ha deixat 1.433 veïns del municipi sense llum. I a Mieres (Garrotxa), sis famílies han quedat atrapades en una casa de colònies i, després de comunicar la seva situació als Mossos d'Esquadra, han decidit posposar el seu retorn a Barcelona fins demà.

Alerta per l'evolució dels rius i els seus afluents


Protecció Civil ha alertat que cal estar molt atents a l'evolució dels rius i els seus afluents i conques del Manol, Daró, Onyar, la Muga, Fluvià, Tordera i la riera Gotarra. L'Agencia Catalana de l'Aigua ACA ha informat del creixement del cabal d'aquests rius que pot afectar els trams baixos, guals i el desbordament de la llera en algun punt. De fet, durant la tarda d'avui es preveuen precipitacions d'intensitat moderada al litoral i prelitoral, i acumulacions importants al terç nord i Terres de l'Ebre. A més, es mantindrà el temporal marítim amb mar de fons de component est. De fet, a l'Empordà les onades estan arribant fins als 4-5 metres.

Quinze persones ateses per creuar passos tancats


Els Serveis d'Emergències destaquen que han hagut d'ajudar una quinzena de persones que han creuat diferents passos tancats pel temporal a les comarques gironines. La majoria han estat conductors que s'han saltat el precinte policial en carreteres secundàries de la demarcació.

El conseller d'Interior, Miquel Buch, recorda que "per molta seguretat que doni estar dins un cotxe" cal respectar les indicacions. "El tancament d'accessos respon a una qüestió de seguretat, i per tant s'ha de fer cas", ha reblat Buch. Des del departament d'Interior demanen "màxima prudència" per l'episodi de pluges que s'espera per aquesta tarda i aquest vespre, especialment a la costa central i sud de Catalunya. En total els Bombers han fet prop de 300 actuacions a comarques gironines durant aquest diumenge.

En aquest sentit, el conseller d'Interior, Miquel Buch, ha lamentat aquesta actitud que ha qualificat d'"irresponsable" i ha demanat "màxima prudència" als conductors. "Quan hi ha un accés tancat és per la pròpia seguretat. Que ningú vulgui ser més que ningú, i exigim que es faci cas a les línies de seguretat", ha demanat Buch.

Les imatges més destacades compartides a les xarxes

 
Compartir a Twitter
Compartir a Facebook