El secretari d'organització del PSC, Salvador Illa, va reclamar ahir que cal refer consensos entre les forces polítiques catalanes durant l'homenatge a Ernest Lluch (Vilassar de Mar, 1937 - Barcelona, 2000) que cada any el PSC fa a Maià de Montcal.

Illa va explicar, un cop celebrada la Taula pel Diàleg entre partits, que el PSC ha arribat a la conclusió que, abans de res, cal trobar una entesa que serveixi per desfer les profundes diferències que hi ha entre els partits catalans. «Ens vam posar davant del mirall i vam constatar que a Catalunya hi ha profundes diferències», va exposar. Segons ell, en primera instància hi ha un problema entre catalans.

Segons Illa, aquestes barreres entre catalans van tenir l'exponent en el fet que Ciutadans, la CUP i el PP no van voler participar en la Taula pel Diàleg. Sobre aquest fet, va opinar: «Ens estranya especialment que el primer partit de Catalunya, Ciutadans, sigui incapaç de plantejar cap proposta o cap alternativa per desbloquejar la situació política a Catalunya».

La via per acostar posicions

La manera d'acostar diferències entre els partits, va defensar, és l'opció del PSC. «A nosaltres ens sembla que la via per assolir el consens passa per millorar l'autogovern, millorar l'autofinançament i acabar amb una reforma de l'Estatut i possiblement de la Constitució», va assenyalar. A més, Illa també va ressaltar que la incompareixença de Ciutadans, la CUP i el PP suposa desobeir un mandat del Parlament de Catalunya. L'acte en memòria de l'exministre Ernest Lluch, assassinat per ETA el 21 de novembre del 2000 mitjançant dos trets al cap al garatge de casa seva quan ja estava retirat de la vida política,va aplegar referents del socialisme a les comarques gironines com el subdelegat del govern, Albert Bramon, el diputat al Congrés Marc Lamuà, l'exdiputat al Parlament Esteve Pujol o el secretari adjunt d'Organització del PSC a Girona, Juli Fernández.

L'acte va començar amb una presentació del subdelegat del govern Albert Bramon. El polític olotí va aprofitar per recordar que Ernest Lluch va ser un dels impulsors de la protecció de la zona volcànica de la Garrotxa.

Per la seva banda, el diputat gironí del PSC al Congrés, Marc Lamuà, va defensar la vigència de la figura d'Ernest Lluch, que va definir com «la llum d'un far que hem de seguir». El senyal, segons ell, marca no renunciar a la via del diàleg i «considerar-se contraris a una ideologia tan perniciosa com és el nacionalisme radical».

Durant la seva intervenció, Lamuà va exposar: «No podem deixar de pensar què opinaria Ernest Lluch ara». Segons ell, no fer-ho seria un error. «Lluch omplia de matisos i afinava en l'anàlisi de l'actualitat i era aquesta la medicina política que receptava», va apuntar.

En l'acte també hi van participar Joaquim Llach, patró de la Fundació Ernest Lluch, i Eulàlia Lluch, filla d'Ernest Lluch. Llach va recordar la presentació del llibre Vida d'un intel·lectual agitador de Joan Esculies (Manresa, 1976), mentre que Eulàlia Lluch va exposar moments de la vida amb el seu pare.