Les darreres pluges a les comarques gironines. El coordinador d'Unió de Pagesos a Girona, Xavier Frigola, ha explicat que molts camps han quedat inundats per els aiguats dels últims dies i que no podran entrar als terrenys durant almenys quinze dies. Frigola insisteix que això no és negatiu però que retardarà les sembres. En el cas del colze, Frigola diu que serà un 70% inferior a la de l'any passat perquè s'haurà de substituir per altres cultius com ara el pèsol. Des d'Unió de Pagesos remarquen, però, que per l'època de l'any, les pluges no afectaran altres cultius perquè molts ja s'han recollit, com ara la poma. Pel què fa a l'oli, el president de la DOP Oli Empordà, Simó Casanovas, diu que la sequera de l'estiu i les abundants pluges d'aquesta tardor propiciaran una collita d'olives de baix rendiment.

Les pluges dels últims dies, juntament amb les que s'han produït en les darreres setmanes, endarreriran la sembra de cereals a les comarques gironines. Frigola diu que ha pogut "sobre terreny mullat" i que això propiciarà que els pagesos no puguin entrar als seus camps durant quinze dies.

"Això provocarà sembres tardanes", remarca. El coordinador del sindicat a Girona també detalla que l'aigua afectarà també la sembra de colze, que enguany serà gairebé un 70% inferior a la de l'any passat. Malgrat això, Frigola diu que se substituirà per altres cultius com el pèsol. Frigola insisteix, però, que no són efectes greus per a la agricultura de la zona, sobretot perquè molts cultius ja s'han recollit.

Menys rendiment als olivars

Pel què fa a l'oli, Casanovas diu que els efectes sobre la collita són estructurals de tota la temporada. La sequera de l'estiu sumada a les abundants pluges d'aquesta tardor provocaran un rendiment baix de la collita, que encara no han quantificat.

El president de la DOP Oli de l'Empordà diu això es deu a dos efectes. Per un banda, perquè quan l'oliva posa oli no tenia prou aigua i, per l'altra, les pluges les darrers setmanes han provocat que n'hagi acumulat just quan no tocava. Malgrat això, Casanovas diu que la tendència es pot revertir d'ara fins al gener perquè a hores d'ara han recollit una tercera part de la collita.