La recent presentació pública de Guanyem GironaGuanyem Girona, una candidatura d'esquerres a la ciutat de Girona que compta, entre altres, amb el suport de la CUP (MES), ha posat de manifest que les relacions entre MES -partit creat a finals de 2014 per socialistes que estaven en desacord amb la posició del PSC en el procés sobiranista- i Esquerra, que fins ara ha estat el seu soci prioritari, no són especialment fluïdes. Almenys a les comarques gironines.

A les eleccions municipals de 2015, ERC, amb qui va tancar més de 45 canidatures al conjunt de Catalunya. Els dos partits també van anar junts al Parlament, malgrat que el fet que dos dels principals líders de MES, Ernest Maragall i Magda Casamitjana, s'afiliessin a ERC els va fer mal, ja que alguns sectors de MES ho van veure com com un intent dels republicans d'absorbir-los. Ara que arriba el moment de començar a tancar candidatures per a les eleccions de maig de 2019, Meli Barbero, membre de la direcció nacional de MES, explica que miraran cas per cas a nivell local quina és la millor opció, sempre que siguin aliances amb partits d'esquerres.

D'aquesta manera, no descarta que arreu de Catalunya puguin tancar acords amb ERC, CUP, Comuns, independents, anar en llistes unitàries com la de Girona o presentar-se en solitari, com van fer l'any 2015 a Sant Joan de les Abadesses o Santa Coloma de Farners. En general, Barbero explica que les aliances amb ERC arreu de Catalunya han funcionat bé i els agradaria poder renovar-les, com faran per exemple a Sant Cugat del Vallès.

Però, segons indica Barbero, el lloc on les possibilitats d'arribar a aliances amb els republicans són més complicades és precisament a Girona. I no només a la capital, sinó també al conjunt de la demarcació. Barbero explica que, a la demarcació, la relació entre ERC i MES no és dolenta, però sí freda. Segons indica, fa tres anys van començar amb il·lusió l'acord amb els republicans a la ciutat de Girona, ja que van aconseguir quatre regidors, un dels quals, Pere Albertí, sota les sigles de MES, i consideren que la coalició ha funcionat molt bé a nivell de grup municipal. Tot i això, admet que des d'un primer moment la relació entre les direccions dels dos partits ha estat cordial però freda, i que no han trobat camins per compartir projectes més enllà dels acords electorals.

En el cas de Girona ciutat, Barbero explica que fa temps van assabentar-se per «diverses bandes» que ERC no tenia interès en reeditar la coalició. Per això, han decidit unir-se a la proposta de la CUP, els comuns i altres partits per fer una candidatura unitària d'esquerres i no renovar per tant l'acord amb ERC, malgrat que la voluntat és mantenir el grup municipal fins a finals de mandat.

Més enllà de la ciutat de Girona, però, la relació entre MES i ERC també és freda a nivell de demarcació. Barbero explica que la relació no és dolenta i que no hi ha hagut enfrontaments, però que tampoc s'ha generat una complicitat entre els dos partits. De fet, assenyala que en cap moment s'han reunit per parlar de possibles acords de cara a les municipals, i que tampoc hi ha hagut un interès per part d'Esquerra. De fet, assenyala que en certs moments des de MES s'han sentit «menystinguts» pels republicans, que són el partit més gran, i no han estat capaços de crear sinèrgies entre els dos partits. Això ha fet que, ara que arriben les municipals, no s'hagin assegut per parlar-ne.

Davant d'aquesta situació, la prioritat per a MES serà tancar tantes llistes com sigui possible amb partits d'esquerres arreu del territori, o presentar-se en solitari en aquells llocs on ho vegin factible. Tot i això, Barbero assenyala que només es presentaran en aquells municipis on vegin que tenen opcions de fer candidatures amb «cara i ulls», perquè no tenen intenció de fer llistes fantasma.