L'escultura la Lectura de Miquel Blai (Olot, 1866-Madrid, 1936) torna a estar al Firal. Havia estat treta a començament d'agost del 2017 amb motiu de l'inici de les obres de remodelació del Firal. Ara, està ubicada al capdamunt del passeig . "Presideix tota la zona del Firal", ha dit l'alcalde Josep Maria Corominas. Abans, estava a la zona del Firal Petit.

La directora del Museu de la Garrotxa, Montse Mallol, ha explicat que l'escultura ha passat per una restauració. "Està feta de pedra de Girona que s'erosiona molt i la feina de restauració ha estat complicada", ha explicat.

Ha explicat que La lectura és la còpia d'un fragment de l'escultura d'un monument dedicat al periodista i polític José Pedro Varela (Montevideo, 1845-Montevideo, 1879). Varela va ocupar la direcció de la instrucció pública i va reformar l'ensenyament públic a l'Uruguai. El grup escultòric és una al·legoria al procés educatiu emparat per la legislació perquè afavoreixi la igualtat entre els homes.

Montserrat Mallol va explicar que a pesar del fet que Blay vivia a París, Roma o Madrid estava en contacte amb Olot. "Participava de la vida cultural i enviava models de les seves obres a l'Escola d'Art", va dir. Va enviar a Olot 4 escultures que havien servit per crear el monument a José Pedro Varela perquè servissin de model als alumnes de l'escola d'art. Entre elles l'escultura.