La Fundació Hospital d'Olot, els centres d'atenció primària de l'ICS de la comarca i les 9 residències geriàtriques de la Garrotxa han començat una campanya destinada a conscienciar la població de la necessitat de prevenir l'aparició d'úlceres de pressió, conegudes com a nafres o llagues, en els malalts crònics.

L'objectiu és disminuir la prevalença de les úlceres per pressió entre els malalts crònics de la Garrotxa. Segons va explicar la sanitària Neus Domènech (Comissió d'Úlceres de la Fundació Hospital d'Olot), la prevalença d'úlceres en els centres d'atenció primària de la Garrotxa el 2018 és d'un 5,03% en malalts crònics que depenen de l'atenció domiciliària. A la comarca, hi ha 450 usuaris de l'atenció a domicili. En l'àmbit estatal, les úlceres afecten un 9,11% dels usuaris.

«Les úlceres per pressió són lesions de la pell que es produeixen quan en una zona hi ha un os que pressiona la pell contra la superfície exterior, com poden ser un matalàs o una cadira. Quan aquesta pressió es dona durant moltes hores, no arriba prou sang i no arriba prou oxigen al teixit. El que passa és que el teixit es comença a lesionar i comença a sortir la ferida», va explicar Marta Espona (Comissió d'Úlceres de la Fundació Hospital d'Olot).

El primer senyal és una taca vermella que, si no es tracta, es converteix en una ferida cada vegada més profunda i dolorosa. Poden arribar a l'os, al múscul o altres estructures de sustentació.

Els malalts enllitats són els més propensos a patir llagues. Les zones d'ulceració són els ossos del maluc, els talons i la part inferior de l'esquena, a l'altura del sacre.

Per tal d'actuar en el problema, el gener van crear la Comissió d'Úlceres d'Infermeria de la Garrotxa. Aquesta comissió ha ajuntat els agents de salut de la Garrotxa per actuar en la conscienciació del problema. Ara, han editat un tríptic amb consells sobre el que s'ha de fer i el que no s'ha de fer.