Les Oficines d'informació de l'Institut Català de les Dones (ICD) i els Serveis d'Informació i Atenció a les Dones (SIAD), de titularitat municipal o comarcal, tenen la voluntat d'informar sobre diverses matèries, com ara salut, treball, habitatge, serveis i recursos per a les dones i, si és necessari, s'encarreguen de derivar les ateses cap a entitats especialitzades. Segons les dades oficials que l'Institut Català de les Dones divulga a través del Dossier estadístic Violència Masclista 2018 que elabora l'Observatori de la Igualtat de Gènere, 25.989 dones van acudir als SIAD per violència masclista de les quals 2.207 ho van fer a les comarques gironines.

A partir de la creació de l'Observatori de la Igualtat de Gènere adscrit a l'Institut Català de les Dones, l'any 2017 es va iniciar una col·lecció de dossiers estadístics amb la voluntat de mostrar dades actualitzades en matèria de gènere i evidenciar les desigualtats i la discriminació que encara pateixen les dones a Catalunya. El dossier d'enguany és la segona edició de la col·lecció de dossiers sobre violència masclista, i inclou diverses temàtiques complementades amb dades segons el territori. El penúltim apartat de l'informe aborda el nombre d'atencions i dones que durant l'any passat van acudir als SIAD, entitats presents en els municipis de més de 20.000 habitants i a les capitals comarcals. Segons el dossier estadístic, el 2017 els SIAD de Catalunya van realitzar 83.760 atencions i van atendre 25.989 dones, de les quals 9.068 estaven en situació de violència masclista. En aquest sentit, en primer lloc se situen les comarques de Barcelona, on es van comptabilitzar 19.077 dones ateses, seguides per les 2.207 dones a les comarques gironines, les 2.132 a Tarragona, les 1.810 a Lleida i les 763 a Terres de l'Ebre.

Anàlisi per àmbits

El dossier mostra que l'edat més freqüent entre les dones ateses en els SIAD arreu del territori és entre 30 i 45 anys en un 43,7% dels casos, i el nivell d'estudis més freqüent són els primaris, en un 31,6%. De les àrees de consulta més freqüents, concretament a les comarques de Barcelona la violència masclista predomina en un 26% sobre la resta.