El pressupost del 2019 serà aprovat en el pròxim ple del dia 22 de novembre gràcies a l'acord entre ERC i el PDeCAT-DC sobre l'espai Cràter. L'equip de govern del PDeCAT-DC ha accedit a treure la partida d'entrada i sortida prevista per a l'inici de l'espai Cràter dels pressupostos del 2019. Es tracta d'una partida de 400.000 euros per al projecte de l'espai Cràter que l'Ajuntament havia de recuperar amb subvencions de Fons Regionals Europeus.

L'espai Cràter compta amb el suport de 8 regidors del PDeCAT Hauria estat una majoria suficient si, en el darrer ple, els 3 regidors del PSC, favorables a l'espai Cràter, haguessin votat a favor dels pressupostos, però no ho van fer. Per això, el vot en contra d'ERC va deixar el pressupost sobre la taula.

L'alcalde, Josep Maria Corominas, va avisar que la possibilitat de prorrogar el pressupost representa un benefici per als ajuts socials d'urgència i per als ajuts a les societats de la localitat. Això no obstant, l'espai Cràter va impedir que la previsió de comptes tirés endavant.

L'espai Cràter és un projecte pensat per dinamitzar el turisme, el comerç i la cultura. Es tracta d'un espai d'exhibició dels volcans dotat de tots els avenços de la imatge i del so. Està pressupostat en 4 milions d'euros, dels quals n'hi ha 3.400.000 que provenen d'ajuts europeus.

Segons va explicar la portaveu Anna Barnadas, el criteri d'ERC és que els 400.000 euros del pressupost del 2019 per a l'espai Cràter condicionen els projectes «interessants» del pròxim mandat. Va enumerar: els plans de millora del Nucli Antic i del barri de Sant Miquel i la nova biblioteca.

«Estàvem convençuts que l'espai Cràter condicionaria els projectes interessants de ciutat en el pròxim mandat. Per això entenem que aquest projecte mereix un debat profund i a partir d'aquí cada grup fora del pressupost que expressi la seva posició sobre l'espai Cràter», va exposar.

Sobre la posició d'ERC envers l'espai Cràter, va apuntar que el veuen com un projecte destinat a atraure visitants per un moment, sense vocació de protegir el medi ni de donar valor al patrimoni natural.

Barnadas va definir de gest la trucada que li va fer l'alcalde la setmana passada. Va explicar que després van mantenir reunions durant tota la setmana per al final acordar que l'espai Cràter segueixi un camí fora dels comptes municipals.

La ruta de l'espai Cràter

«L'espai Cràter farà una ruta paral·lela als pressupostos», va explicar l'alcalde, Josep Maria Corominas (PDeCAT-DC), ahir. L'alcalde va explicar que la partida del pressupost estava destinada a la justificació de les subvencions per a l'espai. Ara, si arriben subvencions, les hauran de passar pel ple una per una i convèncer els grups perquè les deixin entrar.

Es tracta d'un camí que ja van seguir amb èxit en les aprovacions del canvi d'usos dels terrenys destinats per a l'espai i per a l'estudi de mobilitat de la zona. Per fer les aprovacions puntuals tenen el suport del PSC i d'Olot en Comú.

Corominas va valorar l'entesa en el pressupost com un benefici general per als olotins. «La dinàmica tirarà endavant i sectors com Ensenyament, Benestar Social i Habitatge en diran bé», va pronosticar l'alcalde.

El procés per a l'espai Cràter ha assolit l'aprovació del pla de mobilitat i del canvi d'usos al ple. En Junta de Govern, han contractat un especialista en la gestió de processos envers la creació d'infraestructures i han fet les primeres reunions per a la creació d'una comissió d'experts perquè faci propostes sobre l'espai.

El pròxims passos han de ser la licitació del projecte, la contractació del projecte i l'exposició pública.