L'Ajuntament de Sant Julià de Ramis va retirar la setmana passada dos nous abocaments il·legals de pneumàtics al municipi: un a la zona de Can Gori, al darrere de l'antic bingo de la carretera Nacional II (N-II), i l'altre al darrere de l'antiga fàbrica tèxtil Societat Anònima de Fibres Artificials (SAFA), al pla de Can Font. Un dels objectius de l'alcalde, Marc Puigtió, és recórrer a càmeres de videovigilància per controlar aquesta acció il·legal d'autor desconegut. Davant aquests dos nous casos, Puigtió afirma que divendres passat va encarregar els aparells, que es preveuen instal·lar a primers de desembre en els dos punts més concorreguts, que coincideixen amb la localització dels dos darrers abocaments. Els vigilants municipals demanen als tallers mecànics quin és el sistema de gestió de residus que empren per investigar la qüestió. Puigtió assegura que tots els tallers de Sant Julià i Sarrià demostren tenir gestors privats que s'encarreguen dels residus.

Com a recordatori, el passat mes d'agost es va observar un abocament de calç a la zona de Can Gori, punt on també es va localitzar una acumulació de pneumàtics el mes passat. Aquesta setmana, s'han tornat a observar més pneumàtics amuntegats en aquesta mateixa ubicació, fet que alimenta la preocupació del govern municipal des de fa mesos. El segon punt calent d'aquesta acció fraudulenta es troba a la carretera de l'antiga fàbrica SAFA, on fa pocs dies es va detectar una nova pila de pneumàtics.

L'alcalde de Sant Julià de Ramis va detallar a l'octubre que des de l'Ajuntament s'havia demanat el pressupost per instal·lar càmeres de videovigilància a diversos punts amb la voluntat de fer un seguiment del cas i intentar descobrir qui podria ser-ne el responsable. El batlle explica que divendres passat van demanar els aparells, que, segons apunta l'empresa, han d'arribar en dues setmanes, per tant, s'espera poder-los instal·lar de seguida a principis de desembre. En total, s'han reservat dues càmeres que es col·locaran a les regions on es van detectar els dos darrers abocaments.

Des del consistori, es demana a tots els veïns i veïnes que estiguin atents per si veuen alguna acció sospitosa relacionada amb el problema dels abocaments. Amb aquest objectiu, el batlle informa de la problemàtica a través de les xarxes socials i fa una crida a través de Facebook demanant que, si algú té més informació sobre l'autoria dels fets, avisi els vigilants municipals.

Investigació oberta

Davant aquestes actuacions il·legals, que s'han repetit diverses vegades al poble, l'alcalde apunta que els dos vigilants municipals de Sant Julià estan investigant els tallers mecànics més pròxims per tal de comprovar que tinguin al dia el document en què es constata el sistema de gestió de residus que fan servir, excepte a Sarrià de Ter, on no acudeixen directament al taller, sinó que es posen en contacte amb la Policia Local.

La hipòtesi actual és que al darrere dels abocaments hi ha d'haver «algun taller que no sigui ni de Sarrià ni de Sant Julià», ja que tots els tallers consultats han demostrat que tenen contractat un gestor de residus privat que recull els pneumàtics per dur-los a la central de reciclatge. Puigtió aclareix que cada veí pot sol·licitar una recollida selectiva de com a màxim quatre pneumàtics a l'any perquè l'Ajuntament, a través del Consell Comarcal del Gironès, reculli i porti els residus a la deixalleria. En el cas que es generin més dels quatre pneumàtics permesos, aleshores el procediment consisteix a contractar un servei privat perquè es faci càrrec de la seva gestió. Puigtió informa que en aquests moments els vigilants de Sant Julià estan anant a altres pobles dels voltants per fer un control de la gestió que empren per als seus pneumàtics.