La cooperació i el treball en equip són valors que comparteixen el Servei Comunitari, una iniciativa que implica els estudiants de Secundària amb les necessitats del seu entorn, i de l' scape room, una activitat de lleure popularitzada en els últims anys que consisteix en col·laborar per aconseguir escapar d'una habitació tancada. Per aquest motiu, al Pla de l'Estany es va triar aquest joc per presentar la nova edició del projecte socioeducatiu.

Els instituts Josep Brugulat, Pere Alsius i Torrent, Pla de l'Estany i l'escola Casa Nostra, de Banyoles, són els centres de la comarca que participen en el Servei Comunitari. Aquest és un projecte socioeducatiu que els joves realitzen mentre cursen el segon cicle d'Educació Secundària Obligatòria (ESO), en el qual es combinen els processos d'aprenentatge amb la realització de serveis a la comunitat.

Implicació i compromís

Amb aquests programes, es tracta que els estudiants analitzin el seu entorn, facin propostes de millora i, després, les desenvolupin des de la pràctica, la implicació i el compromís.

La setmana passada, l'Oficina Jove i l'Àrea de Benestar Social del Consell Comarcal del Pla de l'Estany van proposar divuit accions diferents emmarcades en el Servei Comunari, entre les quals van haver d'escollir els aproximadament 400 estudiants de tercer i quart d'ESO que hi estan inscrits aquest curs. Per fer-ho, les noies i els nois van participar en l'activitat anomenada Participa'n'co, que va presentar la tècnica del Pla de Desenvolupament Comunitari i el tècnic de Joventut del Pla de l'Estany.

El repte plantejat, que seguia la metodologia de l' scape room, va portar els alumnes a descobrir un enigma relacionat amb la festa major de Banyoles. Per resoldre'l, els joves havien de treballar de tal manera que el seu equip prengués les decisions després d'arribar a un consens i tingués en compte un punt de vista crític i constructiu. Aquesta activitat es va dur a terme en sessions d'una hora de durada als instituts d'educació secundària Josep Brugulat i Pere Alsius, de la capital del Pla de l'Estany.