La dispersió de Vilademuls, municipi del Pla de l'Estany amb dotze pobles diferents, genera situacions atípiques com que la seva única escola porti el nom d'un d'aquests nuclis, el de Sant Esteve de Guialbes. Ara, amb l'objectiu d'escollir una denominació més representativa, la comunitat educativa ha iniciat un procés participatiu en el qual tenen veu els alumnes, els docents, les famílies i els representants de l'Ajuntament. L'objectiu és arribar a una proposta de consens, que el Consell Escolar de Centre ratificarà a finals de curs perquè hi doni el vistiplau Ensenyament.

L'escola de Sant Esteve de Guialbes es va inaugurar el 1934, durant la segona República, i amb el pas dels anys ha viscut canvis estructurals, de funcionament i d'aspecte, però ha mantingut el nom del poble on es troba. Al cap de 84 anys, el centre ha posat en marxa la maquinària assembleària amb què funciona per decidir com s'anomenarà a partir del curs vinent.

Pluja d'idees

El procés va començar en l'última assemblea del curs passat, on es va acordar crear comissions de treball amb representants de tots els sectors de la comunitat educativa, i que ha planificat accions per a tot el curs. La primera va coincidir amb la castanyada del col·legi, on es va realitzar una primera pluja d'idees de possibles noms, que cada participant va escriure en cartolines de colors que es van penjar en una xarxa. La directora, Anna Gay, va explicar que l'únic requisit a tenir en compte és que la proposta estigui relacionada amb els valors que identifiquen l'escola pública.

La segona recollida de suggeriments es realitzarà en el transcurs d'una festa de l'Ajuntament de Vilademuls, prevista per d'aquí a unes setmanes; i la tercera, durant la festa escolar de Nadal, que estarà oberta a tota la població i que se celebrarà el 14 de desembre al Teatre de Vilafreser -un altre poble del municipi.

El procés també inclou una matinal, per a la qual se seleccionaran deu noms finalistes que els seus impulsors defensaran, argumentant les propostes. La planificació preveu arribar a final de curs amb dues opcions que responguin «al consens més gran possible», tal com va remarcar la directora, i de les quals sorgirà la futura denominació del centre.