El Col·legi d'Infermers/es de Girona (COIGI) alerta de la dificultat actual de cobrir els llocs de treball infermers a les comarques gironines i assenyala que la manca de professionals és «més alarmant» als àmbits d'atenció primària, sociosanitària i residencial. La preocupació del Col·legi, indiquen, s'accentua «davant la previsió de nombroses jubilacions pels anys vinents i que no es podran cobrir per manca d'infermeres».

«La infermeria és el col·lectiu que més ha patit les retallades pressupostàries que s'arrosseguen des de l'any 2008, i des d'aleshores encara no s'han recuperat les ràtios que es van perdre», apunta l'ens en un comunicat en què fa una crida als diferents proveïdors que gestionen els centres de salut de la demarcació perquè contractin més infermeres i pal·liar així «una part dels problemes d'un sistema de salut pública sobrecarregat per les retallades».

En aquest sentit, recorden que actualment a Girona hi ha 5,3 infermeres per cada mil habitants, una ràtio semblant al conjunt de Catalunya i que queda lluny de la mitjana europea de 9 professionals d'infermeria, «una situació que repercuteix negativament en la qualitat del servei que es presta».

Des del Col·legi d'Infermeria assenyalen que les dificultats per trobar personal s'han agreujat davant el canvi de titulació de Diplomatura a Grau d'Infermeria, que va fer que durant un any no sortissin nous professionals de la Universitat.

«El perfil d'edat de les infermeres està provocant, i ho farà amb més insistència els pròxims anys, una jubilació massiva que no pot ser absorbida per les noves promocions», i des del Col·legi preveuen «un futur especialment complex per cobrir aquests llocs de treball».

A més, l'ens que lidera des de fa uns mesos Alícia Rey lamenta «la precarietat laboral que pateixen els professionals que s'incorporen a nous llocs de treball després d'acabar els estudis, que a nivell contractual queden molt lluny dels que deixen les infermeres que acaben la seva etapa laboral».

El nou Decret de prescripció infermera genera dubtes

De l'actualitat d'aquest sector professional se n'ha parlat aquest matí en la Jornada Infermera 2018, que ha tingut lloc a l'Auditori EspaiCaixa de Girona. L'ha inaugurat la metgessa i monja benedictina Teresa Forcades, i en el transcurs de la jornada s'ha abordat la professió des d'àmbits de treball poc habituals com ara la infermeria penitenciària, en un centre per a discapacitats intel·lectuals, drogodependències o en el camp militar.

Un altre dels temes que s'ha abordat en la cita és el de la prescripció infermera. Des del Col·legi de Girona, que agrupa 3.534 professionals, es mostren satisfets de les modificacions introduïdes aquesta tardor al Reial Decret que regula la prescripció infermera, però mostren alguns dubtes a l'hora d'aplicar la prescripció de medicament. En aquest sentit, i en la línia que ho ha fet el Consell de Col·legis d'Infermeres i Infermers de Catalunya, l'ens gironí lamenta «la confusió en els sistemes de computació de l'experiència professional, així com la poca especificitat en termes de protocols i guies de pràctica clínica».

Les infermeres gironines hi veuen un possible conflicte de competències, ja que segons la nova normativa les haurà d'elaborar el Sistema Nacional de Salut Espanyol i ser aprovats pel Ministeri corresponent, quan les competències en matèria de salut estan transferides a la Generalitat. La importància d'aquests protocols i guies recau en què seran aquests els qui establiran l'àmbit d'actuació de les infermeres pel que fa a la prescripció de medicaments que requereixin recepta mèdica.