Lisboa acull aquest vespre la gala de les estrelles Michelin per Espanya i Portugal. La popular guia gastronòmica ja ha anunciat que enguany es repartiran «més de 20» primeres estrelles al mateix nombre de restaurants dels dos països. Pel que fa als restaurants de tres estrelles s'esperen poques novetats. Entre els candidats a obtenir la tercera estrella, que a Girona només té el Celler de Can Roca, hi torna a haver el Miramar de Llançà, del xef Paco Pérez. També entren a les travesses altres restaurants catalans: dos dels establiments d'Albert Adrià (Tickets i Enigma); i el Disfrutar, de Mateu Casañas, Oriol Castro i Eduard Xatruch, deixebles d'El Bulli i propietaris també del restaurant Compartir de Cadaqués. No obstant, els rumors previs a la gala apunten que els resturants espanyols amb més opcions d'esdevenir triestrellats són el Dani García (Málaga), el Mugaritz (Guipusqua) i el BonAmb (Alacant)

El responsable de Comunicació de la guia, Àngel Pardo, ha revelat a Efe que s'atorgaran «més de 20» primeres estrelles al mateix nombre de restaurants d'Espanya i Portugal, i que serà un any «bo» a la resta de categories, amb «brillantors» molt repartides per la geografia de tots dos països.

Les primeres estrelles són, destaca Pardo, un símptoma del «creixement» de la gastronomia espanyola, que a més es «descentralitza» i, fora dels focus tradicionals com el País Basc, Catalunya i Madrid, es distribueix per altres zones.

«Fa uns anys les novetats es concentraven en dues o tres comunitats autònomes, però ara està tot molt repartit, i això és bo. Cada vegada més gent té clar que la gastronomia és un important motor del turisme», refereix.

Atès que el factor sorpresa és un dels al·licients de la gala Michelin, Pardo només comenta que en el panorama de les dues estrelles «hi ha coses interessants», i en el de tres que «serà un bon any», després d'una edició, la de 2018, en què Aponiente (Puerto de Santa María, Cadis) i ABaC (Barcelona) van aconseguir la tercera estrella.

I creixerà de manera «molt notòria» la categoria Bib Gourmand, que reconeix una excel·lent relació qualitat-preu i a la qual està donant cada vegada més protagonisme la Guia Michelin.

Pèrdues de categoria per baixada del nivell

A les pèrdues ja conegudes, com les tres estrelles del Sant Pau de la província de Barcelona per tancament, se n'hi sumaran altres, adverteix Pardo. Els «brillantors» cauen per fi de negoci, però també perquè en la prova de taula els inspectors consideren que hi ha hagut una baixada de nivell.

Pel que fa a Portugal, diu que serà «un any de creixement, és important perquè no hi ha estancament». «Creixerà Lisboa, però també hi ha algunes poblacions que cridaran l'atenció», afegeix.