El Baròmetre del Tercer Sector Social ha analitzat aquest any la relació entre les entitats i les administracions locals, i ha xifrat en un 16% de mitjana la proporció d'ingressos que les entitats socials obtenen dels ens locals. A Girona, però, aquest percentatge baixa fins al 6,3%.

De cada 100 euros que les entitats socials reben d'una administració local, 85 són d'ajuntaments, 11 de diputacions i 4 de consells comarcals. En la meitat dels casos en què hi ha aportació municipal, el Baròmetre conclou que genera ocupació i en prop d'un 30%, són oportunitats laborals per a persones amb especials dificultats d'inserció laboral, ja sigui amb discapacitat o amb problemes de salut mental.

Els consistoris de més de 75.000 habitants són els que fan més aportacions econòmiques a les entitats, un 65% del total, i sobretot els de l'Àrea Metropolitana de Barcelona. A la resta, no hi ha massa diferència entre les poblacions d'entre 20.000 i 75.000 habitants. Les entitats destinen, de mitjana, un 28,8% d'aquests ingressos a persones amb discapacitat. Els infants són el segon col·lectiu al qual es destinen aquests diners, amb un 12%; seguit de la gent gran i dels àmbits de la pobresa i l'exclusió social, amb un 11% cadascun. Per tipus d'intervenció, l'educació en el lleure representa prop del 14% del finançament del món local.

Congrés sobre desigualtats socials

En resum, el Baròmetre, que es va presentar dimarts a la tarda al 6è congrés del Tercer Sector Social de Catalunya «Desigualtats socials, solucions locals», conclou que els ens locals prioritzen el finançament d'activitats que tenen a veure amb la qualitat de vida de les persones. El congrés se celebra aquest dimecres.