Protecció Civil de la Generalitat ha desactivat ja el pla Inuncat per la millora de les condicions meteorològiques

El cabal dels rius és ja decreixent i tendeix a la normalitat, però el volum encara és molt alt en alguns punts del riuOnyar i el Ter. En concret, el Ter a Pont de Torroella continua en nivell d'alerta.

Es recomana mantenir tancats els guals i els accessos a les lleres i punts baixos fins a la normalització total de la situació.

Durant tot l'episodi, el telèfon 112 d'emergències ha rebut 592 trucades, el 79% concentrades a les comarques gironines. Han fet referència a 468 incidents. Per comarques, s'han rebut 168 avisos des de l'Alt Empordà, 110 del Baix Empordà, 95 del Gironès, 75 de la Selva i 16 del Pla de l'Estany.

A partir d'aquestes trucades, els Bombers han atès 407 avisos. Els de darrera hora han estat a l'Alt Empordà, on encara estan revisant carrers, baixos, soterranis i garatges inundats a Vilatenim. Per regions d'emergències, 313 de les 407 sortides són a Girona.

El Sistema d'Emergències Mèdiques ha informat que hi ha hagut 44 incidents associats a la situació meteorològica, sense problemes remarcables.

Augment dels cabals

Avui el matí, els nivells més alts de cabals són el Ter a Torroella amb 242 m3/s. El cabal punt però va ser ahir amb un cabal de 489 m3/s. I el Fluvià porta avui ja 140 m3/s i el cabal punta assolit ahir va ser de 222 m3/s, tot i que cal tenir en compte que les pluges de dijous també va incrementar força el seu cabal.

L'Onyar, multiplicat per 40

Pel que fa l'Onyar al seu pas per Girona, el cabal avui és de 52 m3/s i ahir es va registrar un cabal punta de 374 m3/s. Abans de l'episodi, portava 9 m3/s.

Tot i que ha deixat de ploure i la situació s'està normalitzant, els serveis d'emergències han demanat molta prudència i han recomanat que es limiti la mobilitat a les zones amb més acumulacions d'aigua, especialment a l'Alt i Baix Empordà, Garrotxa, Gironès, Selva i Pla de l'Estany, a l'entorn de rius i rieres.

A més, cal tenir en compte l'«efecte tap» del fort onatge a la Costa Brava, que evita que l'aigua fluvial surti a mar, fet que dificulta el drenatge dels rius i incrementa el seu cabal.

Per tot això, Protecció Civil va demanar a la població que prengui moltes precaucions i que no s'acosti a esculleres, passejos marítims i altres punts on trenquin les ones. El servei d'emergències també va recomanar que s'eviti travessar rieres i punts inundats, encara que semblin de poca fondària. A més, van puntualitzar que les conques mitjanes i petites entre Blanes i La Jonquera, amb especial menció als rius Daró, Onyar, Fluvià, Manol i Llobregat de la Muga són els rius que porten un cabal més elevat i encara poden créixer i incrementar les incidències per inundacions, especialment el Manol i Llobregat de la Muga, que ahir a última hora estaven rebent aportacions per les pluges aigües amunt. Més de trenta ajuntaments han activat els seus plans municipals d'emergències per inundacions.

Afectacions viàries

El Servei Català de Trànsit informa que hi ha vuit carreteres secundàries tallades per la pluja: la GIV 6216 a Sant Pere Pescador; un ramal de la GIV 6211-R1 en direcció a Figueres; la GIV-6213 a Fortià; la GIV-6321 entre Albons i Bellcaire d'Empordà; l'accés a La Creueta a la GIV-6703-R1; la GI-643 entre Serra de Daró i Gualta; la C-252 entre Vilabertran i Peralada, i la GIV-8321 entre Bellcaire i Albons.