El projecte liderat pels pescadors de les confraries de Roses, Palamós i Blanes per aplicar veda a tres zones de pesca comunes del litoral gironí ha finalitzat amb uns resultats «força esperançadors», segons els impulsors de la iniciativa.

Les tres confraries han assumit els compromisos de mantenir dues zones de pesca que són comunes per a les tres confraries durant tres anys. Una d'aquestes zones es troba entre Roses i Palamós, que és un calador important d'escamarlans. L'altre es troba entre Palamós i Blanes, amb la particularitat de ser una zona d'alevinatge de diferents espècies comercials.

L'ICM-CSIC ha fet el seguiment científic d'aquestes zones per tenir evidències de l'estat actual de les espècies que hi viuen, per poder comparar així els resultats de la comunitat en el futur. Ara, els impulsors del projecte esperen que en aquestes àrees de no-pesca es produeixi un augment de la biomassa total de la comunitat i un augment de la talla mitjana dels individus de les principals espècies comercials.

Consideren, doncs, que amb aquesta gestió s'afavorirà no només l'estat de les comunitats de les zones gestionades, sinó que les comunitats biològiques de les zones circumdants també es poden veure afavorides per la gestió pesquera.

A més, en el marc del mateix projecte s'ha treballat la renovació del Pla de Gestió de la Gamba de Palamós, que ha donat com a resultat la publicació de l'Ordre Ministerial del 25 maig, que ha suposat millores per a la sostenibilitat de la pesqueria.