El sindicat Metges de Catalunya (MC) iMetges de Catalunya l'Institut Català de la Salut (ICS) de metges d'atenció primària que el sindicat ha convocat per a la darrera setmana de novembre, que consisteix en el 100% de la plantilla d'urgències i entre el 25% i el 33% de la resta. Van acordar serveis mínims del 25% en metges de família i pediatres per a les dues primeres jornades de vaga, i del 33% d'aquestes especialitats a partir del tercer dia amb la finalitat de «garantir l'assistència urgent durant l'horari habitual de cada centre», explica el sindicat.

Els serveis d'urgències funcionaran amb normalitat i treballarà tota la plantilla dels centres d'urgències d'atenció primària (CUAP), dels punts d'atenció continuada (PAC) i el Programa d'atenció domiciliària i equips de suport (Pades). També treballarà un de cada quatre professionals de ginecologia per a cada gerència territorial cadascun dels dies, que comportarà els serveis inajornables d'ecografia del primer i segon trimestre de l'embaràs i d'interrupció voluntària de l'embaràs farmacològica.

El servei d'odontologia tindrà uns serveis mínims del 25% per cada gerència territorial, que corresponen als serveis d'urgències.

Els centres penitenciaris tindran el 25% de la plantilla per categoria professional en els torns diürns i la totalitat dels treballadors durant els torns nocturns.

Amb el lema «Atenció primària, digna i respectada», el sindicat ha citat més de 5.700 facultatius de Catalunya a donar suport a una aturada general per exigir millores assistencials i laborals que frenin la «precarització progressiva» del primer nivell assistencial. A Girona estan cridats a sumar-s'hi 624 facultatius -entre metges de família, pediatres, odontòlegs i ginecòlegs- de la vintena d'equips d'atenció primària que l'empresa pública gestiona a la demarcació i que presten servei a prop de 460.000 persones, el 66% de la població gironina.

D'altra banda, coincidint amb la mobilització a primària, MC també ha convocat una vaga de facultatius de la xarxa sanitària concertada amb el Servei Català de la Salut (CatSalut). L'aturada també tindrà lloc els dies 26, 27, 28, 29 i 30 de novembre i s'adreça als més de 10.000 facultatius catalans de 53 hospitals d'aguts, 86 equips d'atenció primària, 50 centres sociosanitaris i 25 de salut mental gestionats per les patronals Unió Catalana d'Hospitals, Consorci Associació Patronal Sanitària i Social i Associació Catalana d'Entitats de Salut.