El servei telefònic per a víctimes de violència de masclista que gestiona la Creu Roja atén cada any més de 180 dones a les comarques de Girona. Aquest projecte s’afegeix a altres accions, com un programa d’empoderament a dones vulnerables, que fins ara ha tingut 60 usuàries; o un taller de suport psicosocial per a elles i els seus fills, també castigats per la violència de gènere, pel que han passat vuit famílies.

Amb motiu de la setmana en què es commemora el Dia internacional contra les violències envers les dones, el 25 de novembre, la Creu Roja ha fet balanç de la seva activitat en aquest àmbit. L’organització fa dècades que treballa per combatre aquesta xacra social, pel que en coneix de primera mà les conseqüències.

El servei telefònic d’atenció i protecció per a víctimes de la violència de gènere, Atenpro, és titularitat del Ministeri de la Presidència, Relacions amb les Corts i Igualtat i el gestiona la Federació espanyola de municipis i províncies. A Girona, professionals de la Creu Roja atenen aquest recurs per a dones que pateixen qualsevol tipus de violència. Aquestes reben un terminal mòbil permanentment connectat a un centre d’atenció de la Creu Roja, les 24 hores de tots els dies de l’any, que està al càrrec d’experts que ofereixen suport psicosocial.

Suport psicosocial i sensibilització dels joves

Una altra iniciativa destacada és el projecte d’empoderament de dones en dificultat social, que es troben en una situació personal o familiar complicada. El 80% de les 60 dones ateses en aquest programa ha patit violència masclista en algun moment de la seva vida.

D’altra banda, enguany, l’entitat organitza la tercera edició del Taller de Suport Psicosocial per a dones i els seus fills víctimes de violència de gènere.

A aquestes accions s’hi afegeixen diversos projectes d’ocupació, en els quals han participat 12 dones des de principis d’any, 4 de les quals han aconseguit trobar feina gràcies a la col·laboració d’empreses.

A l’àrea de Joventut, s’ha activat una nova campanya de sensibilització que incideix en les violències masclistes en l’àmbit de la parella, anomenada «Amb mi, amb tu, consentit, amb respecte i sense violències sexuals». Aquesta s’afegeix a altres activitats formatives i preventives adreçades al col·lectiu jove, en les quals l’any passat van participar 272 joves.