Divendres passat, el Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació va publicar finalment l'ordre ministerial que prohibeix extreure corall roig a profunditats inferiors als 50 metres, així com la limitació de la quantitat màxima d'extracció als pescadors autoritzats fins a 150 quilos en brut, mentre que en el cas de Catalunya el màxim de captures per pescadors i any en aigües exteriors es redueix fins als 25 quilos de corall per pescador autoritzat i any. També confirma que la campanya de pesca només duri sis mesos l'any, de maig a octubre, tal com estableix la Generalitat, i que hi hagi una veda entre novembre i abril de cada any. Es tracta d'unes mesures anunciades des del passat mes de maig i que haurien d'anar acompanyades d'un estudi en profunditat sobre l'estat del corall al litoral espanyol.

Un estudi que, segons una resposta als senadors gironins Elisenda Pérez, Quim Ayats i Jordi Martí (ERC), s'ha de fer conjuntament amb la resta de països mediterranis i que encara no té data. En la mateixa resposta, el Ministeri explica que les tasques de control de l'extracció del corall vermell an a càrrec del servei d'inspecció pesquera de la Secretaria General de Pesca, que a les comarques gironines compta amb tres efectius, i del Grup Especial d'Activitats Subaquàtiques de la Guàrdia Civil (GEAS).

L'extracció de corall vermell al litoral gironí ha estat motiu de preocupació entre diversos sectors polítics i ecologistes, especialment quan el passat mes d'abril, el Ministeri -llavors encara governat pel PP- va atorgar dotze llicències per extreure aquest tipus de corall en aigües exteriors entre Arenys de Mar i Begur, just a tocar de l'àrea on la Generalitat havia decidit establir una moratòria de deu anys per evitar que Catalunya es quedés sense les últimes colònies d'aquesta espècie.

El passat mes de setembre, els republicans Pérez i Ayats es van reunir amb representants de la Secretaria general de Pesca i van dir que n'havien arrencat aquest «compromís de mínims» per limitar la pesca del corall vermell, tot i que el diputat socialista al Congrés Marc Lamuà va dir que les mesures corresponen a «recomanacions que estaven sobre la taula» i que el nou Govern del PSOE va decidir rescatar, ja que ara el nou Ministeri està «compromès» amb aportar noves mesures de protecció del corall.

Estudi internacional

Pel que fa a l'estudi que s'ha de fer sobre la situació del corall roig al Mediterrani, el Ministeri anuncia que Espanya s'ha sumat a un programa d'investigació sobre el corall roig que agrupa diversos països. Un cop s'obtinguin els resultats, i tenint en compte també les dades oficials de captura, es presentarà un estudi actualitzat de les poblacions de corall en l'àmbit estatal i es proposaran mesures de gestió per a una explotació sostenible.

En el conjunt de l'Estat, l'extracció de corall es desenvolupa a les costes de Girona, Mallorca, Menorca i Cadis, i el seu control és competència del Govern. Per a fer-ho, es compta amb els tres inspectors destinats a la delegació del Ministeri d'Agricultura i Pesca a Girona, que quan és necessari són reforçats amb inspectors procedents dels serveis centrals. Quan fa falta, s'hi dediquen també els GEAS de la Guàrdia Civil.