Les comarques gironines estant patint un novembre molt plujós i una mostra és que en els últims sis dies s'han acumulat fins a 282 litres d'aigua al Baix Empordà. La llevantada d'aquest cap de setmana ha fet que els pluviòmetres hagin crescut de valent i només a Figueres s'han recollit fins a 265 litres.

Les xifres d'acumulació d'aigua dels darrers sis des també mostren com a Cruïlles el pluviòmetre s'ha omplert amb 252,9 litres per metre quadrat o a la zona de Boadella i Darnius, que ha vist que el pantà ha crescut de valent, s'hi han acumulat fins a 239,6 litres.

Amb 206,7 litres en 48 hores, l'estació de Navata ha recollit 159,2 litres al llarg de diumenge, el dia més plujós dels últims quatre, quan hi ha dades d'aquesta estació. A molts sectors de l'interior de l'Alt Empordà cal anar fins a finals de novembre de 2014 per trobar un episodi comparable al d'aquest cap de setmana. En aquella ocasió, en quatre dies es van recollir 308 litres a Lliurona, 274 litres a Espolla o 263 litres a Cabanes, dels quals 219 mm en un sol dia -30 de novembre de 2014.

Monells, més pluja des de 2005

Al Baix Empordà, Monells ha mesurat 90 litres dissabte, el dia més plujós en aquesta estació, d'ençà dels 146,6 litres del 13 d'octubre de 2005.

Al Baix Empordà, amb acumulacions de fins a 250 litres, aquest novembre ja és el mes més plujós d'algunes estacions com ara la Tallada d'Empordà -29 anys de dades-, Monells -20 anys- i la Bisbal d'Empordà -20 anys-, segons el Meteocat.

Aquesta situació de pluges destaca per la pujada sobtada dels rius. I les dades de l'Agència Catalana de l'Aigua mostren com en les últimes hores els cabals encara es mantenen alts però que han viscut els seus moments més àlgids durant aquest diumenge.

Per exemple, ahir pels volts de les nou del matí els nivells més alts eren el Ter a Torroella amb 242 m3/s. El cabal més alt però es va registrar diumenge amb un cabal de 489 m3/s. I el Fluvià portava ahir ja 140 m3/s i el cabal punta es va assolir també diumenge amb 222 m3/s, tot i que cal tenir en compte que les pluges de dijous també va incrementar força el seu cabal.

L'Onyar multiplicat per 40

Pel que fa a l'Onyar al seu pas per Girona, el cabal d'ahir se situava en 52 m3/s i diumenge es va registrar una punta de 374 m3/s. Abans de l'episodi, portava 9 m3/s. I per tant, durant aquests dies l'Onyar ha multiplicat el seu cabal per 40.

Protecció Civil de la Generalitat va desactivar ahir l'alerta del Pla d'emergències per inundacions Inuncat però va quedar en situació de Prealerta fins que es normalitzin els cabals i rius de les comarques gironines. Per això es va fer una crida ahir a mantenir tancats els guals i els accessos a les lleres i punts baixos dels rius.

A causa de la situació meteorològica, ahir el Servei Català de Trànsit va informar d'efectes a la xarxa viària, però la secundària. Durant el dia hi va haver una vuitena de carreteres tallades, la majoria a l'Alt Empordà.