La lluita de la plataforma Aigua és Vida per garantir el cabal ecològic del Ter . La tasca de Salvem les Valls en contra l'elevat impacte ambiental de les variants d'Olot o les Preses. La històrica defensa de Salvem l'Empordà per preservar el paisatge d'aquesta comarca davant de tots els impactes als quals es veu exposada. El crit d'alerta sobre els projectes d'urbanització al litoral gironí de la nova plataforma SOS Costa Brava. Tots aquests són alguns dels conflictes socioecològics -és a dir, en què entitats o grups de ciutadans lluiten per fer front al que consideren una amenaça ambiental- que el Centre per a la Sostenibilitat Territorial, amb seu a la Garrotxa, ha recollit en el seu Anuari 2017-2018, i que ofereix un llistat de tots els conflictes d'aquest tipus que tenen lloc a Catalunya.

«Catalunya no és indiferent a l'allau de projectes i iniciatives insostenibles a través de nombrosos projectes presents a tot el territori. Aquest fet provoca que ciutadans i moviments cerquin alternatives davant de tantes agressions», es pot llegir en l'editorial de l'Anuari. De fet, el text explica que els conflictes sociambientals han estat i són «un factor democratitzador de la societat», que ha sorgit a partir d'una ciutadania «més sàvia i preocupada per l'esdevenir del seu entorn ambiental». «Aquesta ciutadania ja no està disposada a conformar-se amb què unes elits socials i polítiques decideixin el que suposadament és bo per a tothom», afegeixen. Tot i això, assenyalen que la seva incidència política fins ara encara ha estat «molt precària» i emmarcada en un context en què l'autonomia local ha estat qüestionada pels governs de major rang, com ha passat per exemple en el cas del fracking.

L'objectiu de l'anuari no només és fer visible la lluita contra «l'extractivisme i altres models depredadors» a Catalunya, sinó també reflexionar sobre possibles alternatives més sostenibles.

Segons apunta el doctor Àlex Casademunt (UAB) en el document, un conflicte socioecològic habitualment està relacionat amb l'ús abusiu de recursos, amb una

sobrecàrrega de la capacitat d'absorció del medi ambient o amb un empobriment dels espais de vida. L'Anuari recull algunes de les lluites mediambientals més importants d'aquest moment a Catalunya, amb una capítol especial dedicat a les denúncies de la plataforma SOS Costa Brava, que agrupa diverses entitats ecologistes que s'han unit per lluitar contra la construcció de noves urbanitzacions a Begur o Llançà, entre altres.

Més participació ciutadana

Per tal de donar resposta a aquest tipus de situacions, el document defensa la participació ciutadana com a manera de resoldre prèviament els conflictes. En aquest sentit, assenyala que la interacció entre experts, especialistes, gestors del territori i moviments socioambientals poden donar com a resultat aportacions interessants per a la planificació territorial. Per això, des del Centre per a la Sostenibilitat Territorial consideren que cal plantejar la creació de diferents debats participatius amb diferents participants procedents dels moviments socials, l'administració i també de l'acadèmia.

D'aquesta manera, indiquen, es podria aconseguir una major intervenció ciutaana que alhora aportaria més reflexió i una major obertura en els procediments de presa de decisions.