Torroella de Montgrí ha celebrat aquesta setmana els 25 anys de la creació de l'Àrea Bàsica de Salut (ABS), la primera no gestionada per l'Institut Català de la Salut (ICS) a Girona. En un acte al Museu de la Mediterrània titulat «Hem millorat la nostra assistència?», els Serveis de Salut Integrats del Baix Empordà (SSIBE) van abordar el passat, present i futur de l'atenció primària a Torroella de Montgrí des de la creació de l'ABS, al 1993 i fins l'actualitat, amb un centre que compta amb un equip estable de 33 professionals i que, des del 2010, és una unitat docent que forma residents en infermeria i medicina familiar i comunitària.

L'acte, que va ser un reconeixement a la tasca dels professionals que han consolidat el projecte assistencial, va comptar amb una ponència de Margarita Bou, la directora d'atenció primària en el moment de constitució de l'ABS on va repassar l'inici del projecte, detallant les oportunitats, les dificultats i les claus de l'èxit que van acabar constituïnt el Consorci Assistencial del Baix Empordà (CABE) i l'atenció integrada amb l'hospital de Palamós.

Tot seguit, Alícia González, l'actual directora de l'ABS de Torroella de Montgrí va moderar una taula rodona amb participació de metges de família, infermers, administratius i pacients de l'ABS. També va comptar amb la participació de Josep Carreres, director operatiu del sector sanitari Girona Nord.

Al juny del 1993, amb la Reforma de l'Atenció Primària de Salut, es va posar en funcionament l'ABS de Torroella de Montgrí, una etapa en què el centre només disposava d'un ordinador i les receptes es feien totes a mà.

Va ser l'inici de la constitució del Consorci Assistencial del Baix Empordà, que va acabar consolidant el model d'atenció de gestió integrat junt amb l'hospital de Palamós.

El juny del 2002 es va inaugurar el nou edifici del Centre d'Atenció Primària i junt amb el consultori de l'Estartit, inaugurat el maig de l'any 2017, va permetre créixer i oferir una atenció de qualitat, que també ha crescut al llarg dels anys.

Així a finals de l'any 2003 al CAP es realitzaven 99.000 visites anuals, mentre que actualment s'atenen unes 135.000 visites cada any i dóna cobertura a 15.281 habitants, tot i que augmenta considerablement a l'estiu.

Entre les fites destacades d'aquest quart de segle d'història, els participants a la jornada van recordar l'incident de la coca de Sant Joan el juny del 2002, que va posar la prova l'edifici acabat d'estrenar pel CAP torroellenc. L'afer, amb 1.435 afectats, va tenir un gran ressò mediàtic i va ser objecte d'estudi per part dels professionals sanitaris del Baix Empordà, unes investigacions que van derivar en publicacions científiques i premis.