La llar residència La Maçana del Parc Hospitalari Martí i Julià de Salt va ser l'escenari ahir a la tarda d'un simulacre d'incendi amb un ferit per intoxicació i l'evacuació de tot l'edifici, una trentena de persones entre personal sanitari i residents.

El simulacre al dispositiu residencial per a persones amb trastorn mental sever va servir per comprovar l'operativitat del Pla d'Autoprotecció (PAU) del parc; practicar els temps de reacció dels treballadors al detectar l'emergència; valorar el traspàs d'informació als mitjans externs a la seva arribada, i valorar el punt de trobada pels evacuats.

Un cop detectada l'emergència es va iniciar el protocol de les trucades al telèfon d'emergències 112, a la Policia Local de Salt i al Centre de Coordinació Operativa de Catalunya de Protecció Civil.

Els Bombers van desplaçar-hi tres camions d'aigua, l'autoescala i un vehicle lleuger de comandament i coordinació. A l'arribada dels efectius, van treballat en les tasques d'extinció de l'incendi i en el rescat, dins de la zona de seguretat, d'una persona ferida. La van evacuar fora de la zona calenta des d'on els efectius sanitaris de l'equip de primers auxilis del propi centre hospitalari (EPA) van efectuar el seu trasllat al servei d'urgències de l'hospital Santa Caterina. Paral·lelament a l'arribada, van confirmar que l'IAS havia activat el seu pla d'autoprotecció, s'havien seguit els protocols d'actuació i que la gent havia estat evacuada als punts establerts.

Els Mossos van coordinar el grup d'ordre, i es van encarregar juntament amb la Policia Local del control d'accessos a la zona, i van estar en contacte amb el cap de Bombers per establir el perímetre de seguretat i reservar un espai com a àrea general d'operacions per tots els grups de treball.