Estem a punt de tancar l'any a les comarques de Girona i els accidents de trànsit. Fins a 43 persones han perdut la vida com a conseqüència d'un sinistre viari. Aquesta dada, que comprèn les víctimes mortals d'accidents de trànsit en vies urbanes, interurbanes i camins rurals, abasta fins a 21 de novembre.

Amb 43 víctimes mortals, el 2018 s'està convertint en un any negre. Durant el 2017 van perdre la vida fruit d'un sinistre viari fins a 47 persones i enguany, la xifra de morts és molt propera, amb quatre persones menys que l'any anterior. Tenint en compte que encara s'ha d'entrar a l'hivern, aquesta xifra podria pujar, ja que sovint el desembre es converteix en un mes complicat a les carreteres.

La setmana passada va tancar-se amb dos accidents de trànsit mortals. En ambdós, qui va perdre la vida van ser motoristes. A Calonge, el dimecres 14, un home de 64 anys va morir després d'encalçar una altra motocicleta per darrera a l'autovia C-31. L'altre pilot anava begut en el moment dels fets, però els Mossos d'Esquadra apunten que la causa del sinistre viari no va tenir a veure amb l'estat del pilot de la moto davantera. L'altre sinistre viari amb un motorista mort és de diumenge passat i va produir-se a l'Alt Empordà. A Bàscara, un motorista de 45 anys, veí de Girona va morir a la GI-623 després de caure a la via per on circulava. Va perdre la vida en un dia que tot l'Empordà estava castigat pel temporal de pluja.

Onze motoristes morts

El col·lectiu dels motoristes està essent molt castigat enguany. I és que de les 43 víctimes mortals, 11 han estat persones que anaven amb motocicleta. Les campanyes del Servei Català de Trànsit (SCT) per frenar la lesivitat d'aquest col·lectiu és constant però malauradament les víctimes encara són elevades. Durant tot l'any passat es va assolir la xifra de deu morts i enguany ja s'ha sobrepassat.

Un altre vehicle motoritzat que no és tan corrent veure'l pels carrrrs i carreteres és el quad i malauradament enguany ha protagonitzat dos accidents de trànsit mortals. Un a Cistella i l'altre a Girona. En aquesta ciutat, el sinistre va ser urbà i molt aparatós. El cas es remunta al 12 de maig i llavors, un veí de Celrà de 36 anys va perdre la vida després d'encastar-se amb el seu quad contra l'aparador d'una botiga del passeig d'Olot.

Conductors beguts

Enguany també són notícia els conductors beguts que agafen el vehicle i provoquen accidents de trànsit mortals. El més recent és el que va tenir lloc a Avinyonet de Puigventós el 6 d'octubre. Van xocar frontalment un cotxe i una moto. La víctima mortal va ser un jove de Figueres que anava de passatger amb el ciclomotor. El conductor del turisme va ser detingut per donar positiu en alcoholèmia. L'arrest es va produir per diversos delictes: un d'homicidi per imprudència greu, un de lesions per imprudència greu i un altre per conduir sota els efectes de l'alcohol. L'altre accident amb conductor begut va tenir lloc dos dies abans a Cassà de la Selva. En aquest cas els Mossos van detenir el conductor d'un cotxe que havia sortit de via i que va fugir del lloc deixant el seu company mort -de 34 anys- a l'interior del vehicle. L'home va quedar detingut per ser el presumpte autor d'un delicte d'homicidi imprudent i un per conduir amb una taxa dalcohol penalment punible.